„Läbi hingamise saame mõjutada seda, kuidas me suhestume maailma ja iseendaga. Saame mõjutada oma meeleolu, oma füüsilist tervist, heaolu, enesetunnet, aga ka elusündmusi, mis meie ümber on. Seda, kuidas meie neid tajume ja vastu võtame,“ ütleb Palm.

Miks on teadlik hingamine oluline? Tundub nii lihtne, me ju kogu aeg hingame.
Kusjuures hästi paljud inimesed, kes satuvad esimest korda vabastavasse või teadlikkusse hingamisse, ütlevad, et nad ju hingavad iga päev. Tähelepanuväärne mõju on sellel, mismoodi sa hingad ja mis kvaliteet sellel on. Kui me hingamisviisis mingit muutust ei loo, siis paljud seisundid, mis sageli meile probleemiks on, ei pruugi nii kiiresti muutuda, kui loodetakse. Olgu see siis seotud tervise, enesetunde, meeleoluga või on emotsioonid liiga keevalised. Hingamisega me saame seda kõike mõjutada. Hingamissügavust ja hingamisviisi muutes on võimalik luua muutusi erinevatesse seisunditesse, end vabamaks lasta, lõdvestuda ja end paremini tunda.

Millised hingamisharjutused sobiksid igale poole, puhkusele või suvisele mõnusaks vabamaks elamiseks?
Esimese asjana tuleks puhkuselainele astudes välja astuda töömeeleolust. Kindlasti seda sel juhul, kui töö on võib-olla ehk olnud pingeline, loonud emotsionaalseid pingeid või tööteemad on hommikust õhtuni peas kedranud. Selleks, et puhkuselainele saada või tööl olles end lõdvestada ja tööülesannetes end paremini tunda, on hea harjutus, kus me saame läbi lihtsa harjutuse neid pingeid vabaks lasta. Miks see oluline on? Need kaks esimest harjutust, mis ma välja pakun, on praana hingamisharjutused. Praana on elujõud, eluenergia. Kui me hingame sisse elujõudu, aitab see luua tervendavaid ja jõudu andvaid kujutelme, mis aitavad luua uusi inspireerivaid olemisviise. Välja hingates saame vabastada ülemõtlemise, vabanedes mõttemallidest või negatiivsetest suhtumistest. Me teeme vaba ruumi positiivsete mõtetele ja uuele olemisviisile. Järgnev harjutus on väga hea nendele, kes näiteks lähevad puhkusele või soovivad end mõnusamalt tunda suvisel ajal tööpostil olles. See aitab vabaneda stressist, stressi tekitavatest mõtetest, mõttemallidest, füüsilisel tasandil pingetest ja ka negatiivsetest emotsioonidest.

ESIMENE SUVINE HINGAMISHARJUTUS


Tuleks võtta mugav asend ja alustuseks istuda. Soovitatav on rätsepaistes, aga kui ei ole võimalik, siis istuge sirgelt. Kui on soov endale paremini keskenduda ja harjutusse süveneda, siis võib alati silmad kinni panna. Kui pole seda võimalust, siis võib muidugi silmad lahti jätta. Huuled panna kokku. Mitte kramplikult, aga kergelt. Hakka jälgima oma hingamist ja hinga nii läbi nina, sügavalt sisse ja välja, et sa hingad läbi kopsude ja hingamine oleks hästi sügav. Hingamine peab olema ühtlane. Pause ei tee, aga hingad sellises rütmis, mis on sulle mugav. Hinga lihtsalt sügavalt esialgu. Kui oled alles algaja nendes harjutustes, siis alusta nii, et loed mõttes välja hingates kuueni, omas tempos ja kui uuesti sisse hingad, siis kolmeni. Sissehingamine on lühem kui väljahingamine. Kui see tundub liiga raske, siis loe välja hingates neljani ja sisse hingates kaheni. Mida rohkem sa seda treenid, seda kergemaks läheb sügavamalt ja pikemalt hingamine. Kui on olnud raske tööperiood, siis aitab pingetest vabaneda veel rohkem ka see, kui sisse hingates ütled mõttes „lase“ ja välja hingates „vabaks“. Seda tuleks teha 1-3 minutit. Iga väljahingamisega võid visualiseerida, kuidas pinged lahkuvad sinust väljahingamisega. Võid märgata, et kaovad kõik lihaspinged, takistused ja tunded, mis sind elus hetkel kammitsevad.

Oluline on teada, et ka hingamine tahab saada treenimist. Mida rohkem pingeid vabaneb, seda suuremaks läheb hingamisruum. Tegelikult me harjutamisega treenime ja avame oma hingamisvälja. Teraapias nimetatakse seda avanemist elule. Ja see avabki teistsugusele olemisviisile. Kui tunned, et ajus tekib ruumi juurde, siis tegelikult tekib ka sinu kogu energiasüsteemis ruumi juurde, näiteks uutele ja toredatele kogemustele.

Need inimesed, kes pole kunagi teadliku hingamisega tegelenud, ei pruugi esimese korraga tohutut muutust märgata. See nõuab harjutamist ehk regulaarsemat tegelemist, siis on muutused rohkem silmaga nähtavad ja tuntavad. Muutusi peab õppima märkama.

TEINE SUVINE HINGAMISHARJUTUS


• Oletame, et oled tööl või puhkusel. Puhkusel ikka inimesed tahavad end avada toredatele, helgematele kogemustele. Võib-olla tahad lihtsalt rõõmu tunda ja olla koos mõnusate inimestega, olla ka ise heaks kaaslaseks. Kui sa oled ise stressis või mõtled negatiivseid mõtteid, siis teised inimesed võivad seda tajuda ja kogeda emotsionaalselt kurnavana. Inimesed lihtsalt tajuvad seda, mida teine inimene endas sisaldab. Kui kellegi sees on väga palju negatiivseid mõtteid, siis sa tõepoolest tajud seda raskena. Sa tunned, et selle inimesega on raske koos olla, see võib tunduda emotsionaalselt väga kurnav. Me oleme juba eelmise harjutusega vabastanud negatiivsed mõtted ja emotsioonid. Järgmine aitab ennast laadida ja tõsta tuju, ükskõik mis vormis sa hetkel oled. Tõenäoline on see, et kui sa oled sellise praanaga laetud, siis oled ka teistele parem kaaslane, nad tahavad sinuga koos olla. Nad tunnevad, et sinus on mõnus jõud, tõstev energia. Inimesed otsivad ja naudivad sinu seltskonda.

• Leia mõnus asend. Üldjuhul tehakse neid harjutusi istudes. Võid teha seda ka toolil, aga kui on võimalus, siis rätsepaistes. See on klassikaline asend hingamisharjutusteks. Sulge kergelt suu ja hinga aeglaselt nina kaudu sisse, lugedes samal ajal mõttes kaheksani. Seejärel hingad nina kaudu välja ja loed samuti kaheksani. Loed täpselt sama kiiresti, kui sinu suutlikkus on hingamist hoida. Harjutuse lõppedes kasvab võimekus kasvab võimekus hingamist hoida. Teisel korral sisse hingates loed samuti kaheksani, aga välja hingates kujutad lisaks veel endale ette, kuidas elujõud sisse hingates kehasse voolab. Võid seda kujutleda ka särava valgusena või valgusvoona. Sel korral hoia hetke hinge kinni, loe mõttes neljani ja samal ajal kujuta ette, kuidas see valgus liigub mööda kõiki sinu kehaosi. Nüüd hinga suu kaudu välja ja loe mõttes uuesti kaheksani. Taju samal ajal, kuidas negatiivsus ja raske energia sinust lahkub vana õhuga, mis sinus oli. Korda seda nii mitu korda, kui pead vajalikuks. Tee näiteks seda viis korda.

Kas õige hingamisega saab ka lihtsalt tuju tõsta?
Jah. Viimase ehk teise hingamisharjutusega saabki paremat meeleolu luua ja tuju tõsta. Seda saab teha nii tööpaigal, suvel puhkuseajal ja tegelikult ka aastaringselt. See aitab emotsionaalselt positiivselt ennast laadida.

Kolmas harjutus. Sellega võiks päeva alustada. Oled ennast vabastanud negatiivsusest, oled õppinud, kuidas enda meeleolu tõsta siis, kui sa seda vajad. Hommikut võiks ju ka mõnusalt alustada. Kolmanda harjutuse nimi on „Lase päikesel paista“. See tähendab, et hingamisega saame mõjutada seda, mida me ellu lubame. Kui lisame sinna oma kujutlusega päikesepaiste, sest päikesevalgus on loomulik viis rahuliku meeleseisundi saavutamiseks, siis see tõstab kehas ka heaoluhormooni. Kõik teavad, kui hästi päike enamasti mõjub.

KOLMAS SUVINE HINGAMISHARJUTUS


• Kui hommikul ärkad, siis jää veel natukeseks rahulikult lamama. Hinga vaikselt omas tempos sisse, jälgi tähelepanelikult, mis tunne on hingata ja seda hingetõmmet sees hoida. Kui hingad sisse lõpuni ära, siis hingad aeglaselt välja, täpselt nii, nagu sulle sobib. Samal ajal kujuta ette, et hingad välja kuldset säravat valgust. Seda on samuti parem teha suletud silmadega. Jätka sama hingamist ja visualiseeri iga väljahingamisega järjest laienevat kuldset valgust, mis mähib sisse kogu sinu keha ja hakkab sinust järjest kaugemale lendlema, läbi kogu selle toa või ruumi, kus sa parasjagu oled. Jätka rahulikult hingamist, välja hingates visualiseerides kuldset valgust. Hingad sisse. Lihtsalt jälgi, kuidas õhk sinu sees liigub. Naudi kuldses valguses olemist, märka aistinguid, mis sinus tekivad. Tunne ennast energilise ja puhanuna. Enne kui avad silmad, et päeva oma tegemistega alustada, tee mõttes taotlus, et sinu päev tuleb täna tore, kerge ja rõõmuküllane, oled avatud uutele kogemustele. Need on kinnitused toetavad koos hingamisega päevale suuna andmist. Kui oled seda teinud, võid silmad avada ja jätkad oma hommikusi tegemisi. See harjutus võtab aega umbes 5 minutit, aga positiivne mõju on kogu päevaks.Võid seda teha ka 3 minutit, kui 5 tundub liiga palju. See avab sind valgusküllastele kogemustele ehk sellistele kogemustele, mis on sinu jaoks rõõmsamad, helgemad ja toredamad. Me saame ise hästi palju ise panustada, et läheksime läbi kogemuste kergusega, ükskõik mis sind ees ootab.

Need harjutused sobivad kõigile?
Peaks kõigile sobima. Võib-olla neil, kellel on kõrge vererõhk või kes on näiteks beebiootel, kestku hinge kinnipidamiskoht ainult hetke. Hingamise ajal saab aega ju lugeda, kas kiiremini või aeglasemini, täpselt nii, nagu kellelegi sobib.