- Mitteallergilist nohu võivad põhjustada hormonaalsed muutused, isegi menstruatsioon, eriti aga rasedus, mil tursuvad keha limaskestad, sealhulgas ninas. Kehvem lugu on, et kui rasedus saab läbi, siis nohu võib jäädagi.

- Põhjamaises kliimas võib pidev nohu areneda ainult selle pärast, et me siin elame. See tähendab hooajalist vesist nohu igal aastal samal ajal, enamasti talvel. Heaks leevenduseks on puhkused vahemerelises kliimas.

- Pidev nohu võib välja areneda vananedes, selget süüdlast polegi ja head ravi ka mitte.

Nohu põhjustaja on mõnikord suitsetamine või ahjuküte. Nohu on vahel ka kilpnäärme ala­talitluse märk.

Nii nagu nohu võib elu jooksul lihtsalt tekkida, võib see ka iseenesest kaduda.

- Nina võib vesiseks muuta ka igapäevases toidus leiduv gluteen, nii on kirjas Giulia Endersi raamatus “Võluv soolestik”.

- Mitteallergilist nohu põhjustavad mõningad ravimid. Uuri infolehte eelkõige selliste ravimite puhul:

1) põletikuvastased käsimüügi­ravimid, nt aspiriin ja ibuprofeen,

2) antibeebipillid,

3) vererõhku kontrollivad AKE-inhibiitorid ja beetablokaatorid,

4) antidepressandid ja rahustid.

- Hea uudis on siiski ka: nii nagu nohu võib elu jooksul lihtsalt tekkida, võib see ka iseenesest kaduda.

- Kuigi nohu on keeruline välja ravida, saab seda üsna tõhusalt ohjata retsepti alusel müüdavate ninaspreidega.

- Nohu peab kontrolli all hoidma, sest pidev põletik hingamisteede piirkonnas tähendab, et viirusnakkused hakkavad sõltumata aastaajast kergesti külge. Nakkustest paranemine on vaevaline ning tüsistusena võib tekkida põsekoopa- või keskkõrvapõletik. Sealt aga pole pikk tee krooniliste haigusteni.

- Halvemal juhul võib tüütust nohust areneda astma. Et nina kaudu on halb hingata, segab und tihti norskamine.

- Pidev nohu on nagu hõõguvad söed, mis ootavad märguannet, et lõkkeks lahvatada. Peaksid juba esimesi külmetustunnuseid tõsiselt võtma.

- Püüa leida enda jaoks parim “kokteil”, millega kihelev nina maha rahustada. Käsimüügiravimid Zyrtec, Loratin ja Claritin aitavad limaskesta turset vähendada. Hästi aitavad ka ninasalvid, näiteks ninna määritav Tselitel. Üks minu sõbranna hõõrub nina alla Mirra jalakreemi – kindlasti mitte sisse! Otsi endale sobiv kombo.

- Nohu aitab kontrolli all hoida nina soolalahusega loputamine. Hästi sobivad apteegis müüdavad mereveespreid.

- Õpi nina loputama nn neti­kannuga. Osta looduspoest umbes 10 euro eest ninaloputus­kann, lahusta 250 ml toasoojas keedetud vees 0,5 tl mittejodeeritud soola. Ajurveda meditsiin soovitab kõigile nina­loputamist hommikuste pesuprotseduuride osana. Mõistlik on loputada nina soolalahusega ka enne retseptisprei kasutamist.

- Kui sul on kodus plaanis remonti teha, siis pööra erilist tähelepanu põrandakattele, mille pind on majapidamises kõige suurem. Kaalu allergiasõbralikke lahendusi – puit- ja korkpõrand või laminaatparkett nende hulka ei kuulu. Sobivad rohke veega pestavad põrandakatted, mis ei pruugi väljanägemiselt olla kõige stiilsemad.

Nohu tuli rasedusega

Heidit Kaio, Tervis Plussi peatoimetaja

Esimese rasedusega sain päranduseks pideva vesise nohu, mis oli eriti aktiivne talviti ja esimestel hommikutundidel. Oli aegu, mil see tõesti segas mind, kuid nüüdseks olen sellest täiesti lahti saanud. Ega ma täpselt ei tea, kuidas see õnnestus, aga mõned võimalused:

1. Seoses ühe meie lapse tolmulesta­allergiaga katsime kodus põrandad linoleumiga, umbes sellisega, nagu haiglates kasutatakse.

2. Seoses pidevalt ärritunud soolestikuga olen loobunud gluteeni ja laktoosi tarbimisest.

3. Vahetasin välja vererõhuravimi, mille ühe kõrval­toimena on ravimiinfolehel märgitud nina limaskesta põletik ehk riniit.

Nagu näha, pole siin mingit ilmset loogikat: rasedusega kaasnenud nohu avaldus nagu hooajaline riniit ja nii see ka diagnoositi. Nohu kadus võimalike allergeenide vältimise ja vererõhuravimi väljavahetamise järel.