ARST SELGITAB | Kuidas annab endast tunda mao ülihappesus ja milliste toitudega magu aidata
Magu on tundlik ja pirtsakas organ — kui miski toidupoolis talle ei sobi, oskab ta sellest mitmel moel märku anda. Muudab kõhu õhupalliks või torgib nii, et kõrvetab.

„Mao ülihappesus on põhiliselt soolhappest koosneva maomahla suurenenud tootmine, ka selle normist väiksem pH,“ ütleb Lääne-Tallinna keskhaigla gastroenteroloog ja endoskoopiaosakonna juhataja Külliki Suurmaa.
Selle sagedasemad sümptomid on kõrvetised, kõhupuhitus, gaasid, seedehäired, tühja kõhu valud, iiveldus, ebamäärased vaevused alakõhus. Teisesed nähud on halb hingeõhk, juuste väljalangemine, sage röhitsemine või ninakinnisus. Kõik need vaevused võivad olla märgiks, et mao happesus pole tasakaalus ja seda tuleks reguleerida.
Probleemi põhjusi võib olla mitu: stress, pärilik eelsoodumus, seedetraktihaigused, toitumisharjumused. Vale toitumine võib põhjustada ülekaalulisust, ka mitmesuguseid haigusi, kuid sageli ei teadvustata, et toitumise taga on ka meie enesetunne. Kuidas toimida ja toituda, et leevendada mao ülihappesuse vaevusi?
Mao ülihappesust päris vältida doktor Külliki Suurmaa sõnul ei saa, kuid toitumist jälgides ja ravimeid võttes on võimalik vaevusi leevendada. Enne ravima hakkamist on aga vaja välja selgitada põhjused.
Sageli on mure taga...
Loe praktilisi nõuandeid arstilt edasi juba artiklist ja saad teada:
Kuidas leevendada vaevusi?
Mis võib magu aidata?
Mida süüa kui hapet on vähe?
Milliste toitude söömist piirata kui on ülihappesus?