1. Siiani pole täpselt teada, mis kõõma põhjustab. Tõenäoliselt on selleks seen, mis on naha tavapärane kaaslane ja võib soodsatel asjaoludel hakata vohama.

2. Kõõm kipub hoogustuma kuivadel ja külmadel talvekuudel, kui hagu annavad ka stress ja vale toitumine. Kõõm võib olla seotud ka hormonaalsete muutustega.

3. Kõõm on tavaline, kui vaevled akne, ekseemi või psoriaasi käes. Samuti ilmub kõõm tihti raskete haiguste korral, nagu langetõbi, Parkinsoni tõbi või HIV. Seni teadmata põhjustel tekib kõõm sagedamini inimestel, kes taastuvad insuldist, infarktist või peatraumast.

4. Kõõma esineb ka mujal kui ainult juustes. Helbeliselt kooruvat nahka võib olla ka laubal, kulmudes, ripsmetes või kõrvanibudel. Kõõmahelbed teistelgi kehakarvadel võib olla märk sellest, et tegemist on seborroilise dermatiidiga. Räägi arstiga sobivatest ravimitest. See on krooniline haigus, mida on küll võimalik kontrolli all hoida, kuid mitte täiesti välja ravida.

5. Kõõmale võivad hoogu anda sobimatud juuksehooldusvahendid. Juuksetooteid tasub valida koos apteekriga. Lähtuma peaks ka sellest, kas soovid šampooni igapäevaseks pesuks või kaheks-kolmeks hoolduskorraks nädalas.

6. Päike aitab kõõma vastu ning peatab kõõma või seborroilist dermatiiti põhjustava seene vohamise.

7. Kui oled kasutanud apteegist ostetud kõõmavastast šampooni mitu nädalat, kuid paranemist ei kaasne, siis peaksid minema arsti juurde. Samuti tuleks arsti poole pöörduda, kui peanahk on turses või punane, juuksed langevad välja või on punetavaid kooruva nahaga kohti ka mujal kehal. Võimalik, et sel juhul aitavad ainult retseptiravimid.

8. Ka looduslike vahenditega saab kõõma leevendada, kuigi taimede toime kohta puuduvad põhjalikud teadus­uuringud. Tõrvaseep aeglustab surnud naharakkude teket. Aaloe leevendab sügelust ega lase nahal kooruda. 5% teepuuõlišampoon võib vähendada kõõma ja sügelust, 2% sidrunheinašampoon võitleb seene vastu.