Toitumisterapeut Annely Soots usub gluteeni- ja laktoosivaba dieedi võimalustesse
Arsti- ja psühholoogidiplomiga toitumisterapeut Annely Soots (58) on omanimelise tervisekooli juht ja õppejõud. Tervisliku toitumise juurde jõudis ta aga oma lapselapse halastamatu haiguse pärast.
“Arstina teadsin, et toitumine on oluline, et see võib aga tervist nii suurel määral mõjutada, selle peale ma ei tulnud. Kaksteist aastat tagasi sai mu esimene lapselaps kuuvanuselt ravimatu epilepsia diagnoosi ning kui ta seisund haiglas järjest halvenes, panime pisipoisi kolmekuusena piima- ja gluteiinivabale dieedile. Sellest päevast peale ei ole ta haiglas olnud. Praeguseks ei saa ta enam ka ravimeid ega kannata krampide käes, ent rangel dieedil on ta senini,” räägib kolme tütre ema ja kuue lapselapse vanaema sellest, kuidas tervislik toitumine väga valusal moel tema ellu jõudis.
Tervis köögi- ja puuviljadest
Söögitegemine pole Annely Sootsi lemmiktegevus. Et maitsvat ja tervislikku on võimalik valmistada ka lihtsalt, pealegi tunde kulutamata, avastas ta Briti toitumisterapeudi, ligi neljakümne raamatu autori Patrick Holfordi näpunäidetest ja retseptidest.