1. Teadmatus tarbitavatest kaloritest

Loomulikult on kehakaalu tõusmisel mitmeid põhjuseid, kuid peaasjalikult lisab kaalunumbrit igapäevaseks elutegevuseks vajalikust suurema hulga kalorite tarbimine. Paljudel pole aimu, millise koguse energiat päeva jooksul toidust saadakse. Tänapäeval on kalorite jälgimiseks eriti mugavaid lahendusi nagu nutitelefonide rakendused või internetipõhised kalkulaatorid. Muutused algavad teadlikkusest!

2. Suurtelt taldrikutelt söömine

Meie toitumisharjumused on mõjutatud toidukordade väljanägemisest. Kausside ja taldrikute suurused annavad alateadlikult mõista, kui palju peaksime sööma. Mõistlik on hankida väiksemaid söögialuseid, sest hoolimata pisemast portsjonist annab äärest ääreni täidetud taldrik positiivse psühholoogilise efekti.

3. Sisseostude tegemine ilma nimekirjata

Ostunimekiri on salarelv lisakilode vastu! Nimekirja koostades saad enda soovidele piirid panna ja lähtuda toidu valmistamise planeerimisel arukatest otsustest. Tühjade kätega poodi minnes peame võitlema loendamatute ahvatlustega, millele on isegi kõige tugevama iseloomuga inimestel raske vastu panna.

4. Liiga tihti väljas söömine

Ainult restoranides ja kohvikutes einestamine võib kujuneda eriti kulukaks, kuid kannatajaks ei jää ainult pangaarve. Üldjuhul pole restoranide menüüdes teavet toitude kalorsuse kohta, mistõttu külastajal puudub igasugune ettekujutus tarbitavast energiahulgast ja selle kvaliteedist. Ligikaudne arvestamine ei pruugi täppi minna, sest ühte rooga on võimalik valmistada väga erinevate toorainete ja lisanditega.

5. Kõrvalised tegevused söömise ajal

Hiljuti USAs tehtud uuring näitas, et söömise ajal tähelepanu kõrvale juhtimisel tarbisid katsealused kuni 50% rohkem kaloreid. Tänapäeval on selliseid segavaid faktoreid palju. Söögi ajal võib veeta aega Facebookis, lugeda e-kirju, vaadata televiisorit või isegi säutsuda Twitteris. Lahendus seisneb sööma asudes ainult ühele tegevusele keskendumises, mis vajab puutetundliku ekraani asemel kahvlit ja nuga.

6. Kalorirohkete jookide tarbimine

Päevas soovitatakse juua vähemalt kaks liitrit vett, kuid ükski toitumisekspert ei pea silmas limonaade, koolajooke või teisi vedelal kujul kaloripomme. Tutvust tasub teha alkohoolsete jookide kalorsusega ning erilist tähelepanu pöörata kokteilide energiasisaldusele. Ühes Margaritas võib leiduda olenevalt joogi suurusest üle 700 kalori!

7. Vähene magamine

Unepuudus võib takistada kaalu langetamist või aidata kaasa kaalunumbri tõusule. Vähene magamine häirib söögiisu reguleerivate hormoonide tööd. Magamata öö võib kaasa tuua senisest suurema näljatunde ja soovi tarbida süsivesikute- ja rasvarikkaid toite. Õpi tunnetama oma keha loomulikku unevajadust ja proovi vähemalt nädal aega ärgata ilma äratuskellata. Nii on võimalik luua korraliku ja kvaliteetse unerütmi.

Allikas: TP 2014.