Joogas õpid keha kuulama ja meelt juhtima. See suunab sind oma sisemise minaga kohtuma. Unustades ego, saad vabaks hirmudest ja ootustest ning leiad tasakaalu ja õnne.

Enamikus joogapraktikates on tunnid nii algajatele kui ka edasijõudnutele. Alustada tasub algajate tundidest või personaalõppest, kus saad selgeks põhiasendid ning nende mõju ja kasu.

Ashtanga jooga

99% praktikat, 1% teooriat on ashtanga jooga moto. Selle viis põhielementi – sügav hingamine, fikseeritud asendid, fookuspunktid, vaagnapõhja ja kõhulihaste lukud ning sujuv liikumine – sügavpuhastavad lihaseid ja organeid, viivad mürgid kehast välja ning vabastavad kasulikke hormoone ja mineraalaineid.

Ashtangas on kolm peamist harjutuste seeriat. Esimene puhastab ja sirgendab keha, teine korrastab närvisüsteemi ja avab energiakanalid. Kolmas, edasijõudnute seeria, arendab paindlikkust ja tagasihoidlikkust. Iga eelnev asend on ettevalmistus järgnevaks.

Ashtanga on kasulik kõigile, sõltumata vanusest, füüsilisest ettevalmistusest, aktiivsusest või painduvusest. See on lihtne, tuleb vaid matile astuda ja pihta hakata. Sa võid teha seda jõuliselt või leebelt, füüsiliselt või spirituaalselt, kiirelt või aeglaselt.

Ashtanga peamine oht on praktiseerija ego, mis väljendub kannatamatuses, tahtmises kiiresti edasi areneda ning oma keha mitte kuulata. Sel moel tekivad kergesti ka väärarusaamad, et ashtanga on füüsiline ning konkureeriv noorte, ilusate ja paindlike inimeste jooga.

Ashtanga alustalaks on hingamine, mis aitab ka võimatuna näivad poose valutult võtta. Hingatakse sügavalt läbi kurgu ja diafragma, seejuures on suu kindlasti kinni. Teadliku ja sügava hingamisega lükkad sa energia kehas liikuma ja isegi kõige raskemal päeval tunned end juba pärast päikesetervitust nagu uuesti sündinuna.

Õige hingamisega praktiseeritav ashtanga jooga aitab keskenduda, viib kehast mürgid välja, tugevdab immuunsust, kiirendab ainevahetust, soodustab seedimist ja reguleerib kaalu, alandab vererõhku, tasakaalustab organeid, rakke ja kudesid, vähendab stressi, pingeid ja närvilisust, aitab kehal end ise tervendada, toodab lisaenergiat.

Staatiline hatha jooga

Hatha jooga tunni struktuur ja raskusaste sõltuvad õpetajast. Tegu on staatilise joogastiiliga, kus püsitakse asendites pikemat aega, tehakse hingamisharjutusi ning kasutatakse meditatsiooni tehnikaid. Iga asend teeb head keha sisemusele: toniseerib, mõjutab näärmeid ja siseorganeid. Hatha jooga tunnis on tihti kasutusel abivahendid – klotsid ja joogarihmad.

Alustatakse hingamisharjutustest, jätkatakse liigeste soojendusega ja seejärel päikesetervitusega. Järgnevad mitmesugused asendid: püsti- ja tasakaaluasendid, isteasendid ja jalavenitused, seljalihastele ja selja paindlikkusele mõeldud kõhuliasendid, keerukujud ja lõpuks ümberpööratud asendid, nagu pea peal seis, turiseis. Tund lõpetatakse mõnikord meditatsiooniga ja alati sügava lõdvestusega.

Hatha jooga on piisavalt aktiivne, et saada paras koormus, kuigi tund pole kiire ning asendites püsimiseks võetakse aega ja nende vahel tehakse lõdvestuspause. See teeb hatha jooga turvaliseks. Vali kindlasti väike rühm, alustajana käi mitmes tunnis, enne kui otsustad, kas see joogasuund ja õpetaja sulle sobivad või mitte.

Hatha väikevend Šivananda jooga

Šivananda jooga on klassikalise hatha jooga alamsuund. Stiili looja Swami Šivananda oli elukutselt arst, kes otsis viisi, kuidas hoida keha terve ja õnnelikuna.

Šivananda jooga tunnil on kindel struktuur, hatha joogal nii ranget süsteemi pole. Kasutatakse kahtteist põhiasendit, mis äratavad kehas elujõu ja hoiavad su tervist.

Tund algab samuti hingamisharjutustega, mis annavad siseorganitele ja ajule hapnikku ning õpetavad keha ja meelt kontrollima. Füüsiline osa algab liigeste soojendusest, nagu harjutused jalalabadele, puusadele, õlgadele, kaelale jne. Jätkatakse päikesetervitusega, mis stimuleerib südant ja vereringet ning soojendab lihaseid ja selga järgmisteks asenditeks. Pärast päikesetervitust tulevad keha venitavad harjutused, mis suurendavad verevarustust peas, parandades aju ja kilpnäärme tööd.

Tunni teine osa keskendub lihaste tugevdamisele. Need asendid puhastavad ja varustavad verega siseorganeid. Edasi tehakse mitu püstiasendit ja lõpetatakse sügava lõdvestusega, mis aitab su kehal vastu võtta kasu, mida joogatunnist said. Iga asend tasakaalustab järgmist ja samm-sammult töötad kogu kehaga, kuni jõuad lõdvestuseni. Algajale on Šivananda jooga ideaalne tänu puhkepausidele ja väiksemale koormusele.

Lõbus ja efektiivne yogafunc

Yogafunc on innustava muusikaga fitnessjooga treening, mis põhineb traditsioonilise ashtanga vinyasa jooga asenditel ja hingamisel. See on lõbus ja efektiivne treeningumeetod, mis sisaldab venitusi ja pakub rõõmu liikumisest. Varasemat treeningukogemust ei ole vaja.

Iga kolme kuu tagant vahetub harjutuste koreograafia ja muusika. Selle aja jooksul jõuad kõiki asendeid korrektselt sooritama õppida. Treeningu tulemusena muutud sa tugevamaks, painduvamaks, paraneb tasakaal ja kehatunnetus. Boonuseks saad rahuliku meele.

Yogafunci perekonda kuuluvad veel yogafunc lite ja yogafunc stretch. Esimene neist ei sisalda üle keha jõuharjutusi, teine koosneb aga ainult joogavenitustest ning on keha taastav treening.

Yogafunci treeninguid saab teha Tallinnas, Tartus, Pärnus, Haapsalus ja Rakveres.

Yogafunci harrastajat kutsutakse funcsteriks ja nende moto on: Have fun. Get fit. Never quit. (Lõbutse. Treeni. Ära kunagi anna alla.).

Lõbus akrojooga

Akrojooga on akrobaatika ja jooga sümbioos, mis hakkas levima 80ndate lõpus. Lisaks mängulisusele seisneb akrojooga atraktiivsus paljude jaoks selles, et seda saab harrastada koos partneriga.

Liivi Hiienurm nägi akrojoogat esmakordselt ühes töötoas ja otsustas kohe, et see on maailma kõige ägedam asi. Kui esimesed akrojoogid harjutasid iseseisvalt Youtube’i videote järgi, siis nüüd toimuvad ka akrojooga jämmid, kursused ja välistreeneritega workshopid.

Ühel peol kohtas Liivi Meelis Multaneni ja pakkus, et võib talle akrojoogat näidata, hakates noormeest lennutama. Nii sai alguse nende suhe ja ühine kirg akrojooga vastu. Kodus on neil pool tuba tühjaks tõstetud, et seal saaks akrojoogat teha. Inglise keeles öeldakse akrojooga kohta ka playing ehk mängimine. “See on pidev otsimine ja leidmine, rohkem mängimine kui kuiv trenn,” kiidab Meelis.

Akrojoogas on joogat täpselt nii palju, kui sa ise soovid ja praktikasse paned. Vigastuste oht on sealgi olemas, nagu ka joogas ja akrobaatikas – kõik sõltub sellest, mida ja kuidas sa teed. Nüüd annavad Liivi ja Meelis ka ise tunde, mis algavad joogal põhineva soojendusega. See annab painduvuse ja kohaolekutunde.

Edasi ergutavad nad osalisi iseseisvusele. Nad ei taha ette öelda, kuidas midagi teha, vaid õpetavad, kuidas ennast usaldada ning oma partneri puhul toimivat asja leida. “Igaüks peaks arenema omas tempos ning enda ja oma turvalisuse eest seisma,” ütleb Meelis.

Juhendatavates tundides moodustatakse kindlad rühmad, kellega koos vastavalt õpetajate ettenäitamisele harjutusi tehakse. Jämmidel vahetatakse aga partnereid vastavalt soovidele ja enesetundele ning harjutatakse just seda, mida ise soovitakse.

Nii Meelise kui ka Liivi meelest on kõige raskem leida partneriga kontakti, eriti kui tegu on täiesti võõra inimesega.

Mitmekülgne joogapesa

Tallinnas asuv City Yoga Studio pakub erinevaid joogastiile algajaile ja edasijõudnutele, samuti rasedatele ja beebidega emadele. 

* Go with the Vinyasa Flow tähendab liikuvmeditatsiooni, kus jõuliste pooside, venituste ja tasakaaluharjutuste abil jõutakse heaolutundeni. Selleks, et meel saaks rahuneda ja fookuse leida, tuleb kehasse talletunud liigne energia välja lasta.

* Tunnis “Joogaga iseendani” (segu eri joogastiilidest) on alati oma teema ja taotlus. Vastavalt teemale valitakse füüsiliste asendite seeriad: painutused, venitused, pööramised ja pingutamised aitavad selgemalt näha mõtteid, kogeda puhtamaid tundeid ning avada südant. Kehaliste harjutuste abil mõistad paremini, kes sa oled ning kuidas sa maailmaga suhestud. Tähtis aspekt on (m)ärkamine – tehnikad, mis viivad sind iseendale lähemale. Need pärinevad mitmesugustest teraapiasuundadest, vaimsetest praktikatest ja meditatsioonidest ning aitavad sul märgata mõtteid, tundeid ning keha reageeringuid siin ja praegu.

Allikas: TP 03/2017.