Üksinduse lõiv

Ajakirjas American Psychologist väitis psüholoogiaprofessor Julianne Holt-Lunstad, et sotsiaalsed sidemed peaksid olema rahvatervise prioriteet. Sotsiaalset sidusust seostatakse varajase surma vähendamisega kuni 50% ulatuses – liiga varajane alust lahkumine ongi üksilduse lõiv.

Üksildus on võrreldav 15 sigareti suitsetamisega ühes päevas, väidab Holt-Lunstad. Üksildus ületab alkoholitarbimise, füüsilise aktiivsuse puudumise, ülekaalulisuse ning õhusaastatusega kaasnevad riskid. Holt-Lunstad usub, et sotsiaalne isolatsioon ja üksildus pole olnud piisavalt tähelepanukesksed. Sotsiaalteadlased mõõdavad sotsiaalse isolatsiooni põhjustatud suremuse riski kolmest aspektist:

  • Strukturaalne – teiste inimeste puudumine või kohalolek

  • Funktsionaalne – suhete toime

  • Kvalitatiivne – suhete positiivsed või negatiivse aspektid

Kui sotsiaalne isolatsioon tähendab puudulikke suhteid, tähistab üksildus pigem seda, kuidas inimene tajub enda suhtes sotsiaalset tuge. Rahvastiku vananemisega on üksildus ja sotsiaalne isolatsioon kasvutendentsis.

Teiste inimeste seltsis viibimine vähendab meie stressihormooni ja kortisoolitaset, väidab kliinile psühholoog ja gerontoloog  Dr. Nasreen Khatri Rotmani instituudist Torontost. Sotsiaalsed sidemed on inimest kaitsvad, aidates meil kinni pidada tervislikest harjumustest, nautida ühiselt meeldivaid tegevusi ergutades nii füüsilist kui vaimset tervist, vältides sel moel negatiivseid käitumisharjumusi, nagu liigne telekavaatamine.

Psühholoog Holt Lunstad usub, et suure töö saaksid ära teha psühholoogid, hinnates patsientide üksildusega seotud riske ning võttes seda arvesse nende raviplaane koostades.

Üksildusest ülesaamiseks:

  • Tunne ära oma üksildus ning proovi mõista, millest täpsemalt see on tingitud

  • Tee kindlaks, kuidas muutuvad sotsiaalsed struktuurid sinu ümber selle üksilduse tekitavad

  • Sea inimestega suhtlemine omale peamiseks priorieediks

  • Planeeri sotsiaalseid elumuutusi, näiteks uude linna kolimine, uus töökoht, hobi

  • Toida regulaarselt oma suhtlust sõprade, lähedaste, naabritega

Allikas: CBCNews

Jaga
Kommentaarid