1) Tarbi vähem rasvast liha

Kui sea- ja veiseliha kuulub Su põhitoitude loetellu, aitab rasvase liha eemaldamine teha tervislikemaid toiduvalikuid. Ehita oma toidukorrad üles kala ja kanaliha ümber ning punasest lihast eelista vähemrasvaseid tooteid.

2) Väldi praetud toite

Grilli, küpseta, rösti, hauta, keeda või auruta oma toitu. See tähendab ka rämpstoitude, nagu friikartulid ja kartulikrõpsud, vähendamist toidusedelis.

3) Alusta supi või salatiga

Alustades õhtusööki supi või salatiga, vähendad oma näljatunnet, mis aitab portsjonisuurusi kontrolli all hoida ja ennetab ülesöömist.

4) Väldi koolajooke

Koolajoogid on energiarikkad, kuid tegemist on tühjade kaloritega. Koolajoogid võivad Su päevase vajaliku energiakoguse ära raisata.

5) Joo vett

Püüa päevas juua 5 klaasi vett. Isegi kui Sa ei saavuta eesmärki, tarbid rohkem vett kui tavaliselt. 

Kui oled ülekaaluline, võib 7-10% kaalukaotus parandada probleeme, mis on seotud ülekaaluga (nt. kõrge vererõhk ja diabeet).Aeglane ja püsiv kaalukaotus 0,5 – 1 kg nädalas on ohutuim viis kaalus alla võtmiseks.Liiga kiire kaalukaotus võib põhjustada pigem lihasmassi kui rasvkoe kaotamist. See tõstab ka teiste probleemide tekkimise tõenäosust, nagu sapikivid ja alatoitumus.

Pikaajaliste muudatuste tegemine toitumise ja kehalise aktiivsuse harjumustes on ainus moodus kaalu langetamiseks ja hoidmiseks.Kui üritad kaalu kaotada või hoida, pead eelkõige toitumisharjumusi parandama. Söö erinevaid täisväärtuslikke toiduaineid, nagu täistera pasta, pruun riis ja täisterasai ning rukkileib. Vähenda rasva tarbimist. Peaksid sööma ka rohkelt puu- ja köögivilju.

Kehalise aktiivsuse muutmine päevaseks harjumuseks on oluline viis aitamaks kaalu kontrolli all hoida. Ürita enamikel nädalapäevadel liikuda päevas vähemalt 30 minutit. Liikumine ei pea toimuma korraga, seda võib teha ka faasidena, 10 minutit siin, 20 minutit seal, mis kokku liites annab päevase vajaliku 30 minutit liikumist.

Allikas: Nutridata.ee