Kõige tõenäolisemalt võite puugihammustuse saada päikesevalguse ja tuule eest varjatud kohas, kus on tihe madal ja niiske taimestik. Pigem on soovitav piirkondi, kus esineb sageli puuke ja puukidega levivaid haigusi, vältida.

Samuti soovitatakse aias taimestikku madalana hoida. Tavaliselt ei tunne puugid end kuival ja hästi pügatud murul hästi. Võimaluse korral takistage metsloomade pääsu aeda. Puukide peremeesliigid, nagu hiired, mutid, jänesed, rebased ja teised väikeimetajad, võivad puuke inimasustuse piirkondadesse tuua.

Te saate end puukide eest kaitsta, kui kannate kaitseriietust, näiteks saapaid, pikki pükse ja pikkade varrukatega särke. Lisaks on puuki riietel lihtsam märgata kui paljal nahal.

Kaitske end vaktsineerimisega

Puukentsefaliit võib puugihammustuse kaudu väga kiiresti inimorganismi kanduda. Selle tõttu ei kaitse puugi kiire eemaldamine puukentsefaliidi infektsiooni eest, nii nagu see kaitseb puukborrelioosi eest.Küll aga on olemas puukentsefaliidi vastane vaktsiin nii täiskasvanutele kui ka üle ühe aasta vanustele lastele.

Esmane vaktsineerimine koosneb kolme vaktsiiniannuse manustamisest. Esimesed kaks annust tuleb manustada talvel ja varakevadel enne puugihooaja algust. Kolmas annus manustatakse järgmisel talvel. Siiski tuleb meeles pidada, et vaktsineerida võib igal ajal. Olemas on ka kiire vaktsineerimisskeem. Küsige täpsemat teavet oma arstilt.

Allikas: Puugid.ee