1. Küsi endalt, miks sa soovid oma sõpra aidata?

Vastus ei tohiks kindlasti olla, et ta ei näe kena välja! Tema abistamiseks on vaja tõsist põhjust, näiteks, et tema füüsiline või vaimne tervis kannatab ebatervislike kommete pärast.

2. Ära kritiseeri!

Kui su sõber on ülekaaluline või on tal mõni ebatervislik komme, näiteks suitsetamine, siis sinu kritiseerimine võib olukorda halvemaks muuta. Selle tulemusena võib tekkida hoopis suurem stress, mis sõpra tema ebatervislike kommete juurde aina tagasi lükkab või muutub ebatervislik “keelatud vili” veelgi magusamaks.

3. Kui su sõber ei ole muutuseks valmis, siis jäta ta rahule.

Kui sa oled proovinud sõpra aidata, kuid ta keeldub ja teil on tekkinud sellest isegi võibolla väike konflikt, siis jäta ta rahule ning ole lihtsalt hea sõber, pakkudes oma toetust, kui ta seda peaks vajama.

4. Ole eeskujuks!

Sa ju tead, et teod kõnelevad kõvemini, kui sõnad! Sa ei saa oma sõpra tervislikule elule suunata, kui sa ise seal pole. Kui viibite tihti koos, siis jaga oma kogemusi, kuidas tervislikumad valikud on sinu elukvaliteeti muutnud. See vestlus peaks olema siiras ja heatahtlik, mitte mingil juhul survestamine. Kohe, kui näed, et teine tunneb ebamugavust, vaheta teemat ja tule selle juurde tagasi, kui ta on selleks valmis.

5. Anna sõbrale väärt nõu, kuidas alustada!

Kui sa ise täpselt ei tea, kuidas sõpra aidata, siis suuna ta kellegi juurde, kes teab! Halva nõuga võib  olukorra hullemaks teha. Las asjatundjad aitavad! Kui su sõber on üle- või alakaalus või teevad talle muret mistahes toitumisega seonduvad küsimused, siis võid ta julgelt minu juurde suunata ning aitan tal olukorda parandada. 

Loe lisaks Erik Orgu blogist.