Kas hormoonid teevad Su paksuks? Hormoonid iseenesest kindlasti mitte. Hormoonid teevad kehas oma tööd ja seda nii, kuidas Sina neid kehasse laetava kütuse ehk toiduga mõjutad. Kui kütus ebakvaliteetne või valedes kogustes, järgneb sellele hormoonide vastav reaktsioon ja sealt ka tulemused.

Keskendun täna kahele olulisele hormoonigrupile: insuliinile ja leptiinile. Mis on nende hormoonide ülesanne, kuidas need Sinu kehas toimuvaid protsesse mõjutavad ja mida saad ette võtta, et aidata meil  toimida nii nagu peab?

INSULIIN

Sellest hormoonist ja tema osast kaalulangetuse protessis, olen oma blogis juba ka varem puudutanud.

Insuliin on hormoon, mida meie keha toodab, et mõjutada organite ja kudede funktsioone. Seda hormooni toodab ja väljastab kõhunääre ehk pankreas.

Insuliini roll Sinu organismis on väga tähtis: kui sööd, siis toit lagundatakse toitaineteks (valk-aminohapeteks, rasv-rasvhapeteks, süsivesikud-glükoosiks), kui see tehtud, liiguvad toitained edasi verre.

Insuliin aitab toitained transportida lihastesse ja rasvarakudesse, andes “ava uksed ja omasta” käskluse!

Kui see töö on tehtud ja toitained omastatud, siis peaks insuliinitase langema normaalsele tasemele. Sama juhtub iga kord kui sööd.

Kui aga pidevalt toiduga liialdad ja ohtralt maiustad, võib rakkudes tekkida insuliini küllastus ehk insuliiniresistentsus. Insuliiniresistensuse tekke tõenäosus suureneb oluliselt, kui Sinu toidulaual figureerivad sagedasti kõrge suhkrusisaldusega toidud, rafineeritud süsivesikud (saiad, koogid, kommid jms) ja kiirtoit. Insuliini resisdentsus on väga ohtlik seisund, mis võib viia tõsiste tervisehädade: rasvumise, diabeedi ja metaboolse sündroomi tekkeni.

Kuidas oma insuliini tase tervislikes piirides hoida: 

  • Väldi täielikult või minimeeri suhkru kasutamist: siia alla kuuluvad ka glükoos ja fruktoos, mis kasvatavad insuliini taset organismis ja liigsel tarbimisel soodustavad insuliinisesidentsuse teket.
  • Väldi rafineeritud süsivesikuid: asenda saiad ja koogid kvaliteetsete süsivesikutega ja tarbi neid õigetes kogustes. Et Sul oleks lihtsam tervislikke valikuid teha, on minu toitumiskavas kogu “matemaatika” Sinu igapäevase vajaliku süsivesikute normi kohta ära tehtud.
  • Tarbi Omega-3 rasvhapetelt rikkaid toite: nagu näiteks rasvane kala, mis aitab insuliini taset langetada ja stabiliseerida.
  • Tarbi magneesiumi: Sageli on kõrge insuliini tasemega inimeste organismis täheldatud magneesiumipuudust, mis omakorda soodustab insuliinitaseme tõusu.
  • Joo rohelist teed: rohelisel teel on täheldatud mõningast toimet veresuhkru  ja insuliini taseme alandamisel. Kindlasti ei tee see paha, kui oma kohvi rohelise teega asendad.

LEPTIIN

Leptiini toodavad keha rasvarakud. See hormoon vähendab söögiisu ja tekitab täiskõhutunde.

Leptiini võib kutsuda “vahendajaks” või “operaatoriks”, sest tema ülesanne on suhelda hüpotalamusega, osaga Sinu ajust, mis reguleerib söögiisu ja söödava toidu kogust.

Leptiin annab ajule teada, et Sul on piisavalt rasvavarusid, mis omakorda takistab ülesöömist ning valesti toitumist.

Inimestel, kes on ülekaalus või rasvunud, on leptiini tase ebanormaalselt kõrge. Tihtipeale on see lausa 4x suurem, kui normaalkaalus oleval inimesel.  Kui leptiini tasakaal on paigast ära ja süsteem ei tööta nii nagu peaks, on inimesel tekkinud leptiiniresistentsus. See tähendab, et leptiini signalsüsteem on halvatud ja sõnum “lõpetada söömine”, ei jõua enam ajusse. Inimene  ei saa aru, et tal on kõht tegelikult juba täis ja oleks aeg lõpetada.

Leptiini “teeneks” võib pidada ka jo-jo efekti, kui rängale dieedile vaatamata, ei õnnestu Sul tegelikult sugugi kaalu langetada, keha hoiab oma kaalust kramplikult kinni või sööd dieedi lõppedes, tavapäraselt toitumisele lülitudes, kõik kaotatu tagasi ja kehvemal juhul kogud veel mõned kilod lisakski.

Toidukoguse ebanormaalse piiramise tagajärjel langeb leptiini tase jällegi liiga madalale, mis annab Su ajule signaali, et nälgid, sundides Sind rohkem sööma. Just selle pärast ongi raske, kui mitte võimatu, säilitada tulemusi, mis on saavutatud valede toitumisharjumustega.

Mõned juhised, kuidas leptiini töövõimet parandada:

  • Väldi happelisi toiduaineid: Enamasti kuuluvad happeliste toiduainete hulka rämpstoit,  traditsioonilised suhkruga maiustusd, pajude lisaainetega soolased toidud sh. poolfabrikaadid ja magustatud joogid.
  • Söö rohkem aluselist toitu:  Toitu võimalikult naturaalsest toorainest ja võimalusel valmista oma toit ise. Minu toitumiskavast leiad sadu põnevaid ja maitsvaid retsepte, mis aitavad Sul tervislikke valikuid teha.
  • Treeni regulaarselt: Mõõdukas ja regulaarne treening parandab leptiini tööd.
  • Maga piisavalt: Uuringud on näidanud, et ebapiisavalt magajatel on leptiinitase madalam, mis võib omakorda suurendada söögiisu.

Kokkuvõtteks: Hormoonid teevad kehas oma tööd täpselt nii nagu dirigent neid juhatab. Ja dirigent oled sina. Oma elustiili ja valikutega, on Sul võimalik oma kehas toimuvaid protsesse oluliselt mõjutada. Seepärast soovitan oma valikud hästi läbi mõelda:  alati on lihtsam probleemide teket ennetada, kui pärast tagajärgedega tegelda.

Loe Erik Orgu blogist lisaks siin.