1. Sidrun

Ühes sidrunis on rohkem C-vitamiini kui sinu päevaseks tarbimiseks vaja, sidrun aitab suurendada hea kolesterooli hulka ning tugevdab luid. Sidrunis leiduvad flavonoidid on vähivastase ning ka põletikuvastase toimega.

2. Brokoli

Ühes keskmises brokoliõisikus on rohkem K-vitamiini ning topeltkogus C-vitamiini kui sinu päevaseks annuseks vaja. Mõlemad on vajalikud ained sinu luustiku tugevdamiseks. Samuti on brokolil vähivastane toime. 

3. Tume .šokolaad

Kõigest 10 g tumedat šokolaadi päevas aitab tervel inimesel vererõhku normis hoida. Kakaos on palju flavonoide ja antioksüdante, mis vähendavad halva ning kasvatavad hea kolesterooli hulka veres. On kasulik ka immuunsüsteemile.

4. Kartul

Kartulis on palju folaate, mis aitavad kaasa meie rakkude uuenemisele, samuti palju vajalikku kaaliumi ning umbes 8 korda rohkem A-vitamiini, kui sa päevas vajaksid, ning millel on vähivastane ning immuunsust tõstev toime.

5. Lõhe ja forell

Punane kala on parim omega-3 rasvhapete allikas. Omega-3 rasvhapped vähendavad depressiooni-, südamehaiguste- ning vähiriski ning on hea ajule. Umbes 100 g lõhet on pool sinu päevasest vajalikust niatsiiniannusest, mis kaitseb sind Alzheimeri tõve ning mäluprobleemide vastu.

6. Kreeka pähklid

Sisaldavad samuti omega-3 rasvhappeid, mis parandavad meeleolu, omavad vähivastast toimet ning võivad kaitsta koguni liigse päikesekiirguse eest.

7. Avokaado

Avokaados on palju tervislikke rasvu, mis aitavad all hoida kolesteroolitaset. Avokaados on üle poole päevasest vajalikust kiudainetekogusest ning umbes 40 % päevasest folaadiannusest, mis vähendab südamehaiguste riski.

8. Küüslauk

Küüslauk on võimas haigustepeletaja, suutes talitseda erinevaid baktereid, sh näiteks coli-bakteri tegevust meie organismis. Küüslaugul on tugev põletikuvastane toime, küüslauk hoiab all koleteroolitaset ning vererõhku.

9. Spinat

Spinat sisaldab antioksüdante luteiin ning zeaksantiin, mis on mõlemad väga head immuunsusetugevdajad ning kasulikud silmadele. Vähivastase toimega puu- ja köögiviljade seas on spinat üks võimsamaid tegijaid.

10. Kaunviljad

Süües ube, herneid või läätsesid neli korda nädalas vähendad südamehaigusteriski 22 % võrra, vähenb ka rinnavähki haigestumise risk.