Mõned neis sisalduvad koostisosad kuuluvad pigem tööstustsehhi kui toidulauale. Et kananagitsad hästi maitseksid ning kasvataksid sinu isu, et neid üha veel ja veel süüa, sisaldub neis palju kahtlase väärtusega komponente. Näiteks mõned tuntumad nagitsate koostisse kuuluvatest kurikuulsatest E-ainetest on:

  • Autolüüsitud pärmiekstrakt (sisaldab vabu glutamaate, sarnaselt naatriumvesinikglutamaadile E621);
  • Naatriumfosfaadid (E339) ja naatriumi alumiiniumfosfaadid (E541)

Ka ülejäänud koostisosad, mis kananagitsatesse poetatakse, ei ole kuigi tervislikud – hüdrogeenitud õlid sisaldavad näiteks transrasvu, mis on teisisõnu kunstlikult väljatöötatud rasvad. Need on inimorganismile täiesti võõrad ja ebaloomulikud ained.

Aga kana? Liha, mis peaks olema nagitsa peamine koostisosa? Paraku ei tule see kanaliha pahatihti kohalike talupidajate farmidest vabakasvatatud kanadelt. Kiirtoidukettide kasutatav kanaliha on reeglina imporditud ja see  pärineb suurtes kombinaatides kasvatatud kanadelt, kes kasvavad kitsastes tingimustes. Kiirema kosumise eesmärgil süstitakse neisse hormoone. Samuti on nende toit täiustatud kasvuhormoonide ja haiguste vältimiseks kasutatava muu farmaatsiaga.

Viimase sammuna, et kananagitsad valmis saaksid, frititakse neid fritüüris. Fritüüris kasutatakse muuhulgas:

  • Hüdrogeenitud sojaõli ja tertsiaarbutüülhüdrokinooni ehk TBHQ-ga koos sellele lisatud sidrunhappega, et säilitada õli värskus;
  • Vahutamisvastast ainet dimetüülpolüsiloksaan.

Vähemalt kaks neist ainetest on kunstlikult sünteesitud tööstuslikud kemikaalid. TBHQ on petrooleumi derivaat – seda kasutatakse stabilisaatorina parfüümides, vaikudes, lakkides ja naftast toodetud kemikaalides. Laboratoorsed uuringud on näidanud selle kemikaali seost seedekulgla kasvajatega.

Dimetüülpolüsiloksaan on sisuliselt silikoon, mida kasutatakse näiteks ehituslike täitesilikoonide, hermeetikute aga ka näiteks rinnaimplantaatide valmistamisel.

Kuidas tundub? Mitte just kuigi isuäratav? Õnneks on täitsa olemas ka täisväärtuslik ja tervislik versioon kananagitsatest. Vaata klippi ja tee ise järele!