Paleo toitumine, mille põhiidee on valmistada toitu tooretest ja töötlemata komponentidest (nii, nagu toitusid meie esivanemad, kel ei olnud supermarketeid täis poolfabrikaatidest toodetega), võib kasulikke efekte näidata juba pärast kaheksanädalast praktiseerimist.

Teadlased lasid kaheksal tervislikku eluviisi praktiseerival inimesel, kes seni toitusid küllaltki traditsioonilise lääne dieedi põhimõtetel, kus suur osa ka töödeldud toitudel, vahetada kaheksaks nädalaks oma toitumine paleodieedile. Neil lubati süüa paleodieeti järgides nii palju, kui hing ihkab.

Teadlaste hinnangul kasvas katsealustel 35 protsenti immuunsüsteemi rakke reguleeriva molekuli töövõime. Selle molekuli madal töövõime võib näiteks ennustada suurenenud südameinfarkti riski inimestel, kelle organismis on tavalisest kõrgemad põletikunäitajad. Teadlased usuvad, et mida kõrgem on selle molekuli töövõime, seda suurema tõenäosusega pole organismis põletikulisi protsesse ning seda paremas seisukorras on ka südame- ja veresoonkond.

Tulemustest võib välja lugeda, et paleodieedil on hea mõju südame tervisele.

Olgugi, et uuringut ei viidud läbi selleks, et teada saada, kas paleodieedil on ka kasulik mõju kehakaalule, langetasid kõik niigi tervislikku eluviisi elavad inimesed oma kaheksanädalasel katseajal kaalu.

Teadlased on seega veendunud, et piisab juba väga väikesest pingutusest ja lühikesest ajast toidulaua muutustest, et ka organismis muutused näha oleksid. Ütlevad ju ka südamearstid, et vaid mõni nädal pärast passiivse elu aktiivsega asendamist on südamefilmis ja puhkeaja pulsis näha positiivsed muutused. Ka toidul on siin oluline roll.

Teadlased hoiatavad, et antud uuringu tulemusi ei tasu tingimata võtta kui põhjapanevaid ning et edasised uuringud on vajalikud, kuid puhas ja töötlemata toit on igal juhul kasulikum valik, kui toituda töödeldud ja poolfabrikaatidest.

Loe Eriku blogi SIIT!