Kõige tüüpilisemalt käivad autoimmuunsete haiguste alla järgmised: kilpnääre (äge kilpnäärmepõletik,Basedowi tõbi), liigesed ja nahk (psoriaas, vitiliigo, reumatoidartriit, anküloseeriv spondüliit) kesknärvisüsteem (Sclerosis Multiplex), pankreas (I-tüübi diabeet), seedesüsteem (Crohn´i tõbi, haavandiline koliit, tsöliaakia).

Kõige sagedasem on arvamus, et tegemist on geneetilist laadi haigustega. Tõsi, geneetikal on siin oma roll, kuid aina rohkem räägitakse (eriti seetõttu, et autoimmuunsed haigusi diagnoositakse aina sagedamini), et tegemist on elustiilihaigustega. Teisisõnu – paljude autoimmuunsete haigustesse haigestumisel on geenidel tähtis, kuid mitte määrav roll. Põhjus, kas ja miks haigus välja kujuneb, on sageli muus.

Paljud autoimmuunsed protsessid võivad alguse saada nakkuslikust infektsioonist – viirusest või bakterist, kuid geenidest, viirustest ja bakteritest olulisem roll on keskkonnal üldisemalt. Keskkonnal, kus elame ja milliseks oleme otsustanud selle ise teha. Siia loetellu võiks olulisimate faktoritena märkida toidulaua valikud, treeningud, tubaka suitsetamine, ilm (näiteks D-vitamiini puudust seostatakse kasclerosis multiplexiga), keskkonnas olevad kemikaalid – kõik, mis meid ümbritseb ja mõjutab.

Mida siis teha, et autoimmuunsetest ja tervet elu mõjutama jäävatest haigustest eemale hoida?

Kontrollitavate faktorite loetelus võiksid vähendada lehmapiima joomist – mitmed uuringud ütlevad, et just seal, kus tarbitakse rohkem lehmapiima on rohkem autoimmuunseid haigusi.
Teiseks – lihatoodete ebamõistlikult suur osakaal koormab organismi ja on seega nõrgestav, mistõttu seostatakse ka seda autoimmuunsete haiguste n-ö päästikuna. See ei tähenda, et peaksid lihast loobuma, vaid varuma taldrikule rohkem rohelist, juurvilju, köögivilju.
Kolmandaks – lapsed peaksid kasvama rinnapiimaga.
Neljandaks – nii palju kui võimalik, naudi väljas viibitud aega, võta päikest (ja eriti siin, Eestis, kus seda niigi vähe paistab).
Viiendaks – loobu suitsetamisest. Suitsetamine ei ole mitte ainult päästik vallandamaks autoimmuunseid protsesse vaid mõningate puhul võib see nende olukorda ka halvendada.
Kuuendaks – lisa oma toitumisse meretaimi või kasuta toidu maitsestamisel jodeeritud soola.
 

Loe Eriku blogi SIIT!