Aju on arenenud selliseks miljonite aastatega. Kogu selle aja on inimesed olnud omnivoorid – see tähendab, et sööme nii liha kui taimi.

Neis toitudes on toitaineid, mis kriitilise tähtsusega aju täisväärtuslikuks toimimiseks. Järgnevalt viis toitainet, mis on sinu ajule ehk mõistuse teravusele ja nutikusele väga olulised ning mida leiad vaid loomsest toidust.

1. Vitamiin B12
See vitamiin on kriitilise tähtsusega ajutervise ja närvisüsteemi kontekstis. Seda vitamiini leidub peamiselt aga vaid loomses toidus. B12-vitamiini puuduse kliinilised sümptomid kujunevad üldiselt välja alles pärast 5-6 aastat kestnud difitsiiti või vähenenud imendumist. B12-vitamiini piisav saamine on äärmiselt oluline normaalseks vereloomeks ja neuroloogiliseks talitluseks. Vitamiini puudus toob seljaaju, aju ning optilise ja perifeersete närvide mandumise tõttu kaasa makrotsüütilise, megaloblastilise aneemia ja/või neuroloogilised sümptomid. Taimetoitlased peavad seetõttu B12 vitamiini kindlasti toidulisandina manustama. 

2. Kreatiin
Kreatiin on oluline toitaine nii lihaste kui aju tarvis. See aitab neid varustada energiaga. Uuringud on näidanud, et taimetoitlastel on kreatiini puudlikkus, mis on põhjuseks, miks taimetoitlased kaotavad lihasmassi. Aju kreatiini defitsiitsuse sündroomide korral esineb patsientidel erineva raskusastmega vaimse arengu mahajäämus, ekspressiivse kõne arengu häired, autistlikud käitumisjooned ja lihastoonuse langus või põletikukolded lihastes.

3. Vitamiin D3
Väga suur osa maailmast on vitamiini D3 puuduses. Seda leidub vaid loomsetes toitudes. Teaduslike uuringutega on tõestatud, et D3-vitamiin on oluline luustiku heale tervisele ja laste aju arenemisele. D-vitamiini madalat taset on seostatud ka diabeedi, autoimmuunhaiguste, epilepsia ja infektsioonhaiguste arenguga, samuti on see vitamiin oluline astma, tuberkuloosi ja muude infektsioonhaiguste ravis. D-vitamiini puudus võib suurendada haigestumist jämesoole vähki, tekitada kõrget vererõhku, südameveresoonkonna haigusi jne.

4. Karnosiin
Karnosiin on loomsetes rakkudes leiduv valk. See toitaine võib vähendada organismis toimunud kahjusid, mis on põhjustatud kõrgenenud veresuhkru tasemest. Ühtlasi on sel ka vananemisvastased mõjud. 

5. DHA
DHA ehk dokosaheksaeenhape on omega-3 rasvhape ning on ajutegevusele kriitilise tähtsusega. Seda leidub enamasti loomses toidus nagu näiteks rasvastes kalades. Uuringud on näidanud, et veganid ja taimetoidulised kannatavad selle aine puudulikkuse all.

Seega juhul, kui mõtted kalduvad lihatoidust loobumisele, kaalu alternatiivina siiski tervislikku tasakaalustatud toitumist, sest nii ei pea sa neelama toidulisandikapsleid ja võid olla kindel, et su keha ja aju saab kõik eluks vajaliku kätte kõige naturaalsemal viisil.

Loe Eriku teisi positusi SIIT!