Kartulid
Tärkliserohke kartul leevendab päikesepõletusest põhjustatud kihelust. Kui päike on vaid üksikutele kohtadele liiga teinud, võid lõigata toorest kartulist õhukesed viilud ja nendega õrnalt nahka nahka hõõruda. Intensiivsema leevenduse jaoks riivi aga toores kartul ja aseta see nahale mähisena. Ka võid riivitud kartulist mahla välja pigistada ja vatipadjaga valusat kohta hellalt tupsutada.

Maasikad ja kurk
Nagu kartul, aitavad ka maasikad ja kurk justnimelt naha kihelust ja põletust leevendada. Purusta mõned maasikad ja aseta need päikesest põlenud kohale. Pese mõne minuti möödudes jaheda veega maha. Kurki purustada pole vaja, piisab, kui hõõrud õrnalt nahka koorte või viiludega.

Kaerahelbed
Kaerahelvestes sisalduvad polüsahhariidid parandavad naha seisundit. Kasutada saad kaerahelbeid mitut moodi. Kui kogu keha on hell, tee kaerahelvestest jahe leotis ja kasuta seda vannivees või puista jahvatatud kaerahelbed otse vannivette. Seejärel kasta end üleni keskmisest jahedamasse vette ja lase kehal sel moel maha rahuneda. Kui soovid leevendada väiksemat kohta kehal, aseta jahvatatud kaerahelbed riide või marli sisse, leota nutsakut vee all ja seejärel kasuta kompressina. Korda seda mõne aja pärast.

Granaatõun
Vitamiinirohke granaatõun toidab ja ravib nahka, pakkudes sellele seespidist leevendust. Teadlaste sõnul on granaatõunal põletikuvastane toime, mis kaitseb UVA- ja UVB-kiirte põhjustatud rakukahjustuste eest. Nii et kui vähegi võimalik, võiks päevitamisperioodil olla menüüs granaatõun või selle mahl.

Tomatid
Tomatite nahale kasulik toime on eelkõige seespidine. Ühest uuringust selgus, et inimesed, kes sõid iga päev kolm kuud järjest viis lusikatäit tomatipüreed, said veerandi võrra vähem nahakahjustusi. Suvi on tomatite söömiseks ideaalne aeg, piisab ühest-kahest värskest kodumaisest tomatist, et naha kaitsevõimet parandada.

Saialill
Saialille põletikuvastaseid omadusi saab kasutada ka päikesepõletuse leevendamiseks. Tee saialilleõitest mähis ja aseta see kahjustatud kohale.

Kummel
Kummeliteed soovitatakse nii silmade paistetuse alandamiseks kui ka muude paistetuste korral – kummel alandab turseid ja vähendab põletikulist tunnet. Valmista kummelist tee, lase sel maha jahtuda ja tupsuta nahka kummeliteesse kastetud vatitupsuga.

Aaloe
Paljud tööstuslikud päevitusjärgsed ja päikesepõletust leevendavad kreemid sisaldavad just aaloed. Kel aaloe kodus kasvamas, ei pea muud ette võtma kui murdma taimelt oksa ja hõõruma lõikekohaga nahka. Aaloemahl puhastab ja rahustab nahka, ka on sel leitud valu vaigistavaid omadusi.

Lehtsalat
Päikesepõletusega kaasneva valu ja ebamugavustunde vastu võib kasutada ka lehtsalatit, mida peetakse looduslikuks valuvaigistiks. Keeda salatilehti vees, kurna seejärel ja lase keeduveel jahtuda. Päevitusperioodil hoiagi sellist vedelikku külmikus ja kui vajadus tekib, kasta või tupsuta sellega ärritunud nahka.

Kookosõli
Kookosõlile on omistatud suisa päikesekaitse omadusi, aga väga efektiivne on see ka päevitusjärgselt kasutatuna. Rammus kookosõli aitab leevendada põletavat tunnet ja toidab samas kahjustunud nahka.

Äädikas
Kui päikesepõletus põhjustab valu, võib abi olla äädikast. Aspiriini-sarnase toimega äädikas vähendab sügelust, põletust ja valu. Piisab, kui pihustada kahjustunud kohale äädikalahust (tehtud valgest või õunaäädikast), kuid ettevaatlik peab olema silmadega. Kindlasti ei tohi nahale pihustada kanget äädikat!