Paljud kogevad siiski ka ebameeldivaid kõrvalnähtusid, mh liigset karvakasvu. Seda põhjustab pillides sisalduvate progestiinide ja organismi androgeeniretseptorite vastastikune mõju. Androgeenid ehk meessuguhormoonid vastutavad meestele iseloomulike tunnuste olemasolu eest. Mõnedel progestiinidel on androgeenne toime, seetõttu suureneb taoliste kõrvaltoimete võimalus, kuid paljudel moodsatel pillidel on hoopis antiandrogeenne toime. Aastate jooksul on pillide selliseid kõrvaltoimeid palju uuritud. Mõned uuringud on jälginud mõju ka kognitiivsetele võimetele: on leitud, et pillid on seotud mälu muutumisega ehk parandanud verbaalset ja äratundmisega seotud mälu. Mõni aasta tagasi leiti aga ühe uuringuga, et oraalsete kontratseptiivide kasutajatel oli teatud aju osades rohkem hallainet. Selle teadustöö jätkuks uurisid Austria teadlased hiljuti 60 naist, kellest 20 ei kasutanud beebipille, 18 kasutas androgeensete progestiinidega ja 22 antiandrogeensete progestiinidega pille.

Antiandrogeensete progestiinidega pille kasutanud naiste MRT-uuringust selgus, et nende hallaine hulk aju teatud regioonides oli märgatavalt suurem kui neil naistel, kes pille ei kasutanud. Sellised piirkonnad olid nt hipokampus, mis on seotud õppimise ja mäluga, samuti piirkond, mis on seotud inimeste nägude äratundmisega. Mida kauem olid naised pille tarvitanud, seda rohkem oli nendes ajupiirkondades hallainet. Neil naistel, kes kasutasid androgeensete progestiinidega pille, oli aga hallaine hulk neis aju osades väiksem kui naistel, kes pille ei tarvitanud.

Naistel paluti ka osaleda nägude äratundmise testis, mis näitas, et need muutused ajus olid seotud ka reaalsete võimetega. Naised, kes kasutasid antiandrogeenseid pille, said ülesandega hakkama märgatavalt paremini.

Allikas: IFL Science