Testosteroonitaseme languse ja rasvumise, üldhaigestumise riski kasvu ning enneaegse surma vahel on mitmed teadustööd ka seoseid leidnud. Testosteroon on üks olulisimaid meesuguhormoone, kuigi ka naistel on seda väikesel määral. See on hormoon, mis annab teismelise-eas noormehele mehe välimuse. Testosteroonitaset on oluline jälgida kogu täiskasvanu ea ja vanuriikka jõudmiseni välja.

Täiskasvanute puhul tähendab tervislik testosteroonitase tagatist üleüldisele tervisele, haigustest hoidumisele. See mängib olulist rolli kehakompositsioonis ja ka seksuaalelus ning paljus muus.

Testosteroonitaseme tõustes hakkab lihasmass vaid mõne nädalaga kiiremini kasvama ja sinu vitaalsus paranema.

Saad minult kaheksa soovitust, kuidas testosteroonitaset loomulikult tõsta.

Tee trenni

Põhimõtteliselt aitavad testosteroonitaseme tõusule kaasa igasugu liiki treeningud.Jõutreening ja kõrge intensiivsusega intervalltreeningud on aga kõige tulemuslikumad.

Söö nii valke, rasvu kui süsivesikuid

Kõige olulisem on teada, millal on sinu kõht täis. Ära söö üle. Teisest küljest ei tasu end kaloritest liialt piirata. Proovi toituda tasakaalustatult – nii, et sinu päevased valkude, rasvade ja süsivesikute kogused jaguneksid enam-vähem võrdselt. Kui sa ei tea oma koguseid ja sul minu juures kontot ei ole, võta tasuta minu toitumiskava 3-päevane liitumine ja arvutame sulle välja.

Stress ja kortisool on testosterooni suurimad vaenlased

Kõrge stressitase on kahjulikud nii pikaajalisele tervisele kui ka sinu testosterooni tasemele. Stressi ja kõrge kortisooli tase võivad hakata kasvatama sinu isu. Stressist üksi piisab ka kaalutõusuks ja organeid ümbritseva rasva tekkimiseks. Selle tulemusel väheneb ka testosterooni tase. Seega – sinu ülesandeks on vältida ja vähendada olukordi, mis tekitavad stressirohkeid momente. Leia võimalus end korralikult välja magada ning leida igas päevas mitmekülgseid tegevusi, mis tooksid ka rõõmu ja rahulolu.

Viibi rohkem päikese käes või võta D-vitamiini sisaldavat toidulisandit

D3-vitamiini lisandid võivad otseselt aidata kaasa testosteroonitaseme tõusule, eriti vanemate inimeste ja nende seas, kellel D-vitamiini tase on organismis tavalisest madalam.

Uni on väga oluline

Ilma uneta ei jõua sinu organism midagi teha. Veendu selles, et sinu uni oleks lisaks voodisveedetud ajale ka kvaliteetne. Kui puhkad end välja, võid kindel olla, et linnuke testosteroonitaseme ja pikaajalise tervise saavutamiseks on kirjas.

Proovi looduslikke toidulisandeid

Mitmed teaduslikud uuringud on näidanud, et on ka looduslikke vahendeid, mis aitavad testosteroonitaset tõsta. Näiteks ühes uuringus, milles testiti sellise taime nagu ashwagandha toimet viljatutele meestele. Avastati, et see tõstis nende testosteroonitaset koguni 17 protsenti  ning spermatosoidide hulka ühe ejakulatsiooni kohta koguni 167 protsenti.

Tervetel meestel tõstab see taim testosteroonitaset keskmiselt 15 protsenti  ning vähendavat kortisooli taset 25 protsenti. Ühesõnaga ka looduslikud vahendid võivad päris palju abiks olla.

Püüa östrogeeni tarbimist vältida

Kõige suurem oht tänapäeva mehe testosteroonitasemele on naissuguhormoon ehk östrogeen. Paratamatult sisaldub seda mitmetes toitudes, mida sööme. Eriti palju leidub seda mitmetes kemikaalides, alkoholis, ravimites (ja ka narkootikumides).

Seega püüa vältida kõike seda, mis on keemiline, liigselt töödeldud ning eelista puhast, otse tootjalt ja liigselt pakendamata toitu.

Oma toitumiskava olen samuti üles ehitanud puhtale värskele toorainele, mis sind abistab.

Külasta Eriku blogi SIIT!