Kui kõht tunnetab ülemäära palju kaloreid (hetk, kui meis peaks tekkima täiskõhutunne), siis leidsid teadlased, et üha edasi süües lakkab infovahetus ajuga ja me sööme üle.

Varasemad uuringud on näidanud hormooni uroguanüliini olulist rolli selles protsessis. Katsetes saledate hiirtega selgus, et hormoon rändas söömise ajal ajju ja tekitas täiskõhutunde. Hiired ei söönud enam edasi.

Tüsedate hiirte puhul olid aga lood teisiti. Kuigi teadlased ei saanud sel hetkel täpselt teada, miks hormooni tootmine nende puhul lõppes, oli selge, et see lasi hiirtel end paksuks süüa.

Edasises uuringus selgus, et asi oli ületoitmises – sellistes tingimustes lõpetas nende organism uroguanüliini tootmise. Kui hiired taas dieedile pandi, taastus ka hormooni tootmine.

Oluline leid on, et polnud vahet, kas hiired olid algselt paksud või mitte – hormooni tootmine lõppes, kui tarbiti korraga liigselt kaloreid.

See tähendab, et kui süüa üle, siis ühel hetkel me ei mõista enam, et kõht on ammu täis ning sööme edasi. On seda sinuga juhtunud?

Järeldus kõnealuses teadustöös on see, et ülemäära palju kaloreid – pole vahet, kas rasvadest või süsivesikutest saaduna – koormavad väikeseid soolestikkus asuvaid rakke niivõrd, et nad lõpetavad uroguanüliini tootmise, mis muidu aitaks meil söömist lõpetada.

On palju põhjuseid ja staadiume, miks inimene ülekaaluliseks muutub ning mitmed neist ei ole tagasipööratavad. Kuigi uroguanüliini puudus paistab olevat üks neist teguritest, ei oska teadlased veel öelda, kas see mängib rolli varajases või hilises toitumise faasis ning kui suurt rolli see ülekaalulisuse väljakujunemises mängib.

Oluline on aga teada, et sageli vajab meie keha vähem toitu, kui sisse sööme.

Kuna inimesed kipuvad suurematel seltskondlikel kogunemistel laua taga palju sööma, katame oma toiduvajaduse ülemäära suure varuga. Kui seda sageli teha, hakkab see korduma, kuni muutub harjumuseks.

Seega on mõistlik tunnetada hetke, mil kõht on täis ning seejärel söömine lõpetada, tarbida palju vedelikku ning kuulata oma keha.

Ka paar-kolm korda aastas toiduga liialdamine ei ole tervislik – sel võivad olla pikaajalised tagajärjed sinu tervisele.

Katsu neil hetkedel, kui kipud üle sööma, endale meelde tuletada, et me ei ela enam toidupuuduse kontekstis – kõike head, mida silm seletab ja käsi ulatab võtma, ei ole vaja kõhtu saata. Homme on ka päev ja homme on ka hea ning maitsev toit igati saadaval.

Loe Erik Orgu blogi lähemalt SIIT!