Aga vaatame lähemalt, kas banaanid aitavad kaalu langetada.

Banaanid sisaldavad väga palju toitaineid ning neis on seega palju tervisele kasulikke omadusi. Näiteks on neis palju kiudaineid, süsivesikuid, vitamiine ja mineraale. Keskmise suurusega banaan sisaldab järgmisi toitaineid: potassiumi (12%), B6 vitamiini (20%), C vitamiini (17%), magneesiumi (8%), vask (5%), mangaan (15%), kiudained (3,1 grammi).

Keskmises banaanis on seega 105 kilokalorit ning 90 protsenti sellest on süsivesikud. 

Mõned faktid:
1. Banaanides on suhteliselt palju kiudaineid, kuid võrreldes magustoitudega siiski suhteliselt vähe kaloreid. Miks see hea on? Kiudainetel on oluline roll sinu ainevahetusprotsessis – need aitavad kõrvaldada jääkaineid ja toksiine ning reguleerida vere glükoosisisaldust.

2. Mida rohelisem banaan on, seda rohkem on selle sees raskesti lõhustatavat tärklist. Väga valmis ja küpsed banaanid seevastu on pungil suhkrutest. Raskesti lõhustatav tärklis võib kaasa aidata rasvade põletamisele ning hoiab veresuhkru taseme stabiilsemana kui üleküpsenud banaan.

3. Banaani glükeemiline indeks on madal, kuid see on sõltuvuses banaani küpsusastmest. Liiga küps banaan jäta söömata!

4. Banaanid on kõhtu täitvad, kuid mitte nii palju kui mõned teised viljad. Näiteks õunad ja apelsinid täidavad iga kaloriga kõhtu palju rohkem kui banaan. 

On banaan siis ikkagi paksuks tegev või kaalulangusele kaasa aitav?
Banaanid on tervislikud ja toitvad, selles pole mingit kahtlust. Nad on ühtlasi suure kiudainete sisalduse madala kalorsusega. Enamik banaanidest on madala glükeemilise indeksiga ning ei tohiks seetõttu veresuhkrutasemes suuri tõuse või langusi võrreldes teiste magusate toitudega.

Seega, kui sinu eesmärgiks on kaalu langetada, siis pole banaanide söömises midagi halba, kui need on osa tasakaalustatud toitumisplaanist ning sa ei neela neid kimpude kaupa.

Loe Eriku blogi SIIT!