Spargelkapsas on õigesti valmistatuna väga maitsev, vähekaloriline ja ka otseselt tervendav. Mitmed asjatundjad peavad just brokolit kõige rikkalikumalt väärtuslikke bioühendeid ja mineraalaineid sisaldavaks köögiviljaks. Nagu teisteski köögiviljades on spargelkapsas rohkesti lahustuvaid kiudaineid.  Märkimisväärselt pakub brokoli karotenoide, nagu beetakaroteen ja luteiin, samuti foolhapet, C- ja K-vitamiini ning mitmeid B-rühma vitamiine. Rohkesti on rauda, kaaliumi, kaltsiumi, fosforit.

Spargelkapsast on leitud ka bioühendit, millest inimorganismis tekib tugevatoimeline antioksüdant, seedeorganite vähki ennetada aitav sulforafaan. Ameerika meditsiiniajakirjanduses avaldati nimekiri köögiviljadest, mis võivad ära hoida soolevähki, ning brokoli oli selle uhkes eesotsas. Kuid spargelkapsal usutakse olevat ka üleüldine vähivastane toime. Prestiižse Johns Hopkinsi meditsiinikooli teadlased on avastanud brokolis suures koguses isotiotsüanaate – kemikaale, mis ergutavad organismi tootma ise vähivastaseid ensüüme. Need neutraliseerivad kantserogeensed ained enne, kui need pääsevad kahjustama tervete rakkude DNAd. Tugeva vähivastase toimega on ka brokoli sugulased kapsas, lillkapsas ja brüsseli kapsas, samuti punane kapsas.

Brokolit peetakse ka noorendavaks toiduaineks, mis võib pidurdada arterite lubjastumist ehk ateroskleroosi. Lisaks teatasid Harvardi ülikooli teadlased eelmise aasta oktoobris, et brokoli (ka spinat) vähendab silmakae ohtu ning kaitseb ajurabanduse eest. Mõnede teadlaste arvates on brokoli tugeva skleroosivastase mõjuga, mistõttu soovitatakse eakatel inimestel seda rohkesti süüa.

Tänu kiudainetele on brokoli kergesti seeduv, sobides ka mao- ja soolehaigusi põdevatele inimestele. Samuti on spargelkapsas tähtis köögivili mõningate südamehaiguste, diabeedi, osteoporoosi ja kõrgvererõhktõve ennetamisel.

Loe brokkoli kohta lähemalt ning vaata maitsvaid retsepte maikuu Eesti Naisest.