Korja kuusevõrseid vähemalt 100 m kauguselt sõiduteest. Vaata ainult, et sa neid ühe puu küljest liiga palju ei nopi, pigem natuke siit ja sealt.

Miks kuusevõrseid süüa?

Kuusevõrseid on ammustest aegadest kasutatud bronhiidi ja gripi, angiini ja muude ülemiste hingamisteede haiguste leevendamiseks. Peale C-vitamiini sisaldavad võrsed – nii värsked, külmutatud kui ka kuivatatud – märkimisväärses koguses karotenoide ning on kaaliumi- ja magneesiumirikkad.

Mida kuusevõrsetega teha?

1. Söö neid lihtsalt niisama ning lisa smuutidele ja värsketele salatitele.

2. Parim köharohi on meega kihiti pandud kuusevõrsed. Suru purk tihedalt mett ja võrseid täis, pane jahedasse pimedasse kohta paariks nädalaks seisma. Eralduv vedelik kurna kaanega purki ja tõsta külmkappi hoiule. Haiguse korral võid seda võtta niisama või lisada taimeteele.

3. Tee värsketest või sügavkülmutatud võrsetest teed, mis leevendab ülemiste hingamisteede vaevusi.

4. Pane kuusekasve kukli- ja karaskitainasse ning pirukatäidisesse.

5. Tee maitsestatud joogivett, lisades võrseid veekannu ja lastes tund aega seista. Vesi imab kõik kasuliku endasse, nii saad mõnusa aroomi, kauni välimuse ja maitsega joogi.

6. Kasuta kuusevõrseid maitserohelisena, näiteks kaunistusena supi peal.

7. Valmista kuusevõrsetest, seedermänniseemnetest, maitsepärmist ja oliiviõlist pestot. Maitsepärmi võid asendada riivitud parmesaniga.

8. Lisa võrseid liha-, kala- ja juurikaroogadele, praetud seentele ja kartulitele.

9. Valmista kuusevõrsesiirupit, mida sobib hästi panna lihamarinaadidesse, kasutada kalaroogade valmistamisel ja salatikastmes mee asemel.

10. Noori kuusevõrseid on mugav parajate portsudena sügavkülma panna (karbis, fooliumis või soonkinnisega kotikeses) ning nendega aasta ringi oma toidulauda rikastada.