Paljud ei tule selle peale, et kasutada tšillit oma toitudes, sest oleme üsna kaugel vürtsikatest maadest ja sealsetest toidutraditsioonidest. Minu toitumiskavas on tšilli auga oma koha välja teeninud.

Tšilli abil saab väga lihtsad ja tervislikud toidud eriliseks muuta. Avastades enda jaoks uue maitse, on ka lihtsam magusaisu peletada, sest maitsemeeled saavad rahulduse mujalt kui suhkrust.

Teaduslikud uuringud on näidanud, et tšillil on ka mitmeid tervistavaid omadusi. Uuritud on tšilli seost kõrgenenud kolesteroolitasemega, südamehaigustega ja suhkruhaigusega ning tulemused on paljulubavad.

Vürtsid aitavad saleneda
Esiteks annab lisafunki tšilli teravus kastmes või näiteks hakitud jalapeno, mis võivad muidu tavalise toidu muuta eriliseks. Hea ja mõnus maitseelamus abistab omakorda püsima toitumiskava juures ning mitte kiusatustele järele andma.

Lisaks võivad teravad maitsed aidata kaasa seedeprotsessi kiirendamisele. Uuringud näitavad, et tšilli koostisosal kapsaitsiinil on otsene mõju keha energiakulutamisele – see võib aidata kehal rohkem kaloreid põletada ja toimub see kuni 20 minutit pärast söömist.

Parem südametervis
Uuringud on näidanud, et kultuurides, kus süüakse palju teravaid toite, on palju madalam südameinfarktide ja insultide tase. Tõenäoline seletus sellele on, et tšilli madaldab halva kolesterooli taset ning kapsaitsiin võitleb organismis põletikuliste protsessidega. Viimased on riskifaktoriks paljudele südameprobleemidele.

Vähiennetus
Mõni uuring väidab koguni, et kapsaitsiinil on võime tappa teatud vähi- või leukeemiarakke. Samamoodi on “pahalastele” risti tee peal ees kurkum, mida leidub karris ja mõnedes sinepitaimedes – see võib aeglustada vähirakkude levikut ja kasvajate kasvukiirust.

Madalam vererõhk
Vitamiin A ja C tugevdavad südamelihaseid ning pipra tulisus suurendab vere voolu kogu kehas. See kõik kokku kingib tšillisõpradele tugevama südame- ja veresoonkonna.

Parem enesetunne
Kõigele lisaks on tšillil (ja teistel vürtsidel ning pipardel) hea omadus suurendada hea tuju hormoonide tootmist. Nii, et kui oled seninini oma serotoniinilaksu kätte saanud spordist, siis tea, et ka tšillil on sulle sama pakkuda!

Loe Eriku blogi SIIT!