Kui rääkida rasva “põletusest”, siis oleme tegelikult õigel teel, sest see tegelikult toimubki see läbi keeruka biokeemilise protsessi.

Esimesena pööras sellele küsimusele tähelepanu Austraalia füüsik Ruben Meerman, kes oli enne teemaga tegelema hakkamist 15kg keharasva kaotanud.

Ta hakkas asja lähemalt uurima teise teadlase Andrew Browniga, kes töötas New South Walesi ülikoolis. Nende uurimustöö tulemust kajastati British Medical Journalis.

Teadlased võtsid aluseks keemilise valemi, mis kirjeldab triglütseriidi molekuli põletamist inimkehas:

C55H104O6+78O2 —> 55CO2+52H2O+energia

Ma ei eelda, et sa pead sellest valemist aru saama, kuid selgub, et kui rasv läbib ainevahetusprotsessi, siis jääb alles süsihappegaas, vesi ja energia.

Et põletada 10kg keharasva, peab inimene teadlaste väitel hingama 29kg hapnikku (ja selle käigus toodetakse veel 28kg süsihappegaasi ning 11kg vett)

Teadlased arvutasid välja, et süsihappegaasi ja vee suhe on 84% ja 16%. Nii tuligi ilmsiks, et enamus keharasva me hingame välja!

Mida rohkem sa välja hingad, seda rohkem põletad rasva, selle pärast on treenivatel inimestel keharasva põletamine kergem/kiirem.

Väiksem osa – 16% – väljutatakse vedeliku abil, milleks võib olla higi, uriin ja teised kehavedelikud.

Nüüd sa siis tead, et rasv ei “muutu lihaseks” ja pole ka teisi protsesse, millega rasva kadumist põhjendada. Tea aga, et kui liigud, siis panustad rasvapõletusse aktiivselt juurde. Hea põhjus diivanilt püsti tõusta, kas pole?

Külasta Eriku blogi SIIT!