Peaaegu iga päev ilmub värskeid uuringuid mõne toiduaine või tegevuse kasulikust või kahjulikust toimest, töötatakse välja uusi ravimeid ning leitakse uusi alternatiivseid viise võitlemaks levinumate tervisehädade vastu.

Üheks selliseks laialt levinud viisiks on dieedid, mis keskenduvad organismi või kindla organi puhastamisele. Tuntumad on maksa – ja neerupuhastuse kuurid ja dieedid. See võib tunduda väga vajaliku ja loogilise protseduurina, eriti tänapäeva maailmas, kus alkohol, kiirtoit ja ravimid on saanud meie igapäevaelu üheks lahutamatuks osaks. Mina hakkasin teadlikult aru saama dieetidest ning erinevatest keha puhastavatest mediatsioonidest või kuuridest umbes 5-6 aastat tagasi kui käisin Tallinnas Ashtanga Jooga koolis, kus sealne treener enda pea erinevaid katsetusi läbi viis. Mäletan, et ta rääkis erinevatest ”detox” ja muudest puhastavatest protsessidest, mida tuleks sooritada, et me oleksime puhtamad.

Olen tänaseks päevaks jõudnud selgusele, et tegelikkuses organismi või organi puhastamine on täielik müüt, mida müüakse inimestele trendina pähe puhtalt raha välja pressimise eesmärgil. Füüsiliselt saab puhastada ainult hambaid ja pesta käsi ning nägu, aga mitte ühtegi organit ega organismi. Meie keha suudab ja saab selle puhastamisega väga hästi ise hakkama. Selleks tarbeks on meil neerud, maks, nahk ja isegi kopsud, mis väljutavad erinevaid mürkaineid ja ainevahetuse jääke.

Praeguseks ei ole leitud mitte ühtegi teaduslikku viisi, mis oleks efektiivsem kui eelmainitud töökorras organid, mis suudaks meid nii öelda ”puhastada”. Võimalik on ainult tõsta mõningate organite funktsiooni ja talitlust, kaitsta neid teatud haiguste ja kahjustuste eest, aga kahjuks ei ole võimalik neid puhastada!

Tervise ja toitumise maailmas laialt levinud ”puhastamise” jutt on üks suur pettus ja sellega soovitakse teenida raha inimeste pealt, kes ei ole kursis teemat käsitleva teadusega või omavad antud vallas väga väheseid teadmisi. Väidet kinnitab fakt, et absoluutselt kõik ”puhastuskuure” pakkuvad veebilehed küsivad oma ”puhastuskavade” eest raha.

Kui ”organismi puhastamine” on pettus, siis kuidas saab see olla nii populaarne ja laialt levinud arusaam? Loe lähemalt SIIT!