Levinuima, 0-grupi verega naistel esineb uuringu järgi viljakusprobleeme kaks korda tõenäolisemalt kui teistel. Nende munarakkude reserv ehk kvaliteetsete munarakkude arv on väiksem, mis võib tuua kaasa ka probleeme rasestumisega vanemas eas. 0-veregrupp esineb peaaegu pooltel inimestel – 44 protsendil. Ülejäänutel on A-grupp (42%) või AB-grupp (14%).

Teadlased uurisid 563 viljakusravil naist vanuses kuni 44 eluaastat. Neil võrreldi folliikulit stimuleeriva hormooni (FSH) taset veres. Kõrge tase näitab, et naise munarakureserv on kehv. FSH tasemega üle kümne on naisel probleeme rasestumisega. 0-veregrupiga naistel oli see tase üle kümne aga kaks korda suurema tõenäosusega. FSH-tase üle 20 näitab, et naine on viljatu. Veretest aitab teadlaste sõnul tulevikus teha naistel otsust, kas ikka lükata pere loomist karjääri nimel edasi.

Uurijate sõnul on siiski ka palju teisi faktoreid, mis viljakust vähendavad, samuti saavad paljud 0-grupi naised järglasi täiesti edukalt. Järgmisena üritavad teadlased välja uurida, kas selle veregrupiga võtab rasestumine kauem aega.

0-veregrupi naistel puudub teadlaste sõnul A-antigeen, teatud valk veres. A- ja AB-veregrupiga inimesed põevad uuringute järgi tõenäolisemalt südamehaigusi, rinna-, maksa- ja pankreasevähki, samas kui 0-grupi inimestel on suurem artriidirisk, aga väiksem heinapalaviku ja teiste allergiate risk. Uuringud on ka näidanud, et A-grupi verega inimesed kannatavad suurema pohmelli käes, 0-grupi inimestel on aga tervemad hambad.

Allikas: Daily Mail