Kui sul on potil käimisega probleeme, võib sellest tekkida mitmeid muresid kõhukinnisusest kuni bakterinfektsioonideni. Kui potil sirge seljaga istuda, siis enamus inimestel võtab väljaheite väljutamine kauem aega ja protsess on ka raskem. See võib ka olla hemorroidide tekke põhjustajaks ning kutsuda esile mitmeid seedeprobleeme.

Need 1,2 miljardit inimest, kes käivad hädal kükitades, pole nende moodsa lääne maailma probleemidega kokku puutunud. Lääne maailma inimesed istuvad aga jätkuvalt sirge seljaga potil ja punnitavad kõigest väest, kuni toimingu võib lõppenuks tunnistada.


Kükitades on "käik" palju lihtsam. Sirge seljaga istudes ei avane meie soolte sulgurmehanism. Istudes ja seistes on mehhanism lukustunud, olles justkui evolutsiooniline kaitsesüsteem, et ei juhtuks piinlikke õnnetusi.

Minu soovitus ei tähenda seda, et peaksid edaspidi potil kükitama. Piisab, kui paned jalad väikese aluse/tooli peale ja kallutad end kergelt ette. Kaldenurk on individuaalne, pead seda katsetama ja tunnetama.

Vaata ka seda lõbusa alatooniga tehtud videot, mis annab selge ja lustliku ülevaate WCs toimuvast.

Kõhukinnisus: abistavad toitulisandid 

Magneesiumil on kõhtu lahtistav mõju, sest see tõmbab vett väljaheitesse, muutes selle pehmemaks ja kergemini väljutatavaks. Samuti lõdvestab see lihaseid ja pinget sooleseinas, mis võib põhjustada kõhukinnisust.

Psüllium on looduslik toidulisand, mis suurendab väljaheite massi ja sellel on kõhtu lahtistav mõju. Kindlasti juua palju vett, kui võtad seda toidulisandit, kuna see võib ummistada soolestiku ja põhjustada kõhukinnisust. 

Kolm probleemi, mis võivad sind kimbutada, kui jätkad potil sirge seljaga istumist 

Kõhukinnisus 

Me ei saa iga päev ja iga toidukorraga piisavalt kiudaineid, sama kehtib ka vee kohta. Selle tulemusena kogeme aeg-ajalt ebamugavust, kui peame kakama. Lisaks sellele, et väljaheide on ebakvaliteetne, on ka potil istumise asend vale, mis teeb kogu protsessi veel raskemaks. Seda olukorda nimetatakse kõhukinnisuseks ja see on paljude probleemide algus! 

Hemorroidid 

Väljaheite väljutamine läbi tugeva pingutuse võib põhjustada hemorroide, mis on päraku laienenud veenid ehk pärakuveenikomud. Järgmisega võrreldes pole aga ka hemaorroidid kõige hullem probleem. 

Jämesoole haigused 

Paljud uuringud näitavad, et kui jämesool ei puhastu täielikult, siis sinna kuhjunud jääkained võivad põhjustada jämesoole haiguseid, sh vähki. 

Külasta Erik Orgu veebiportaali SIIN!