LUGEJA KÜSIB: Mis on extra light oliivõli ja kas see annab vähem kaloreid?
Olen kuulnud, et extra virgin oliivõli on tervislik. See sobivat nii praadimiseks kui salatitesse. Aga poelettidel näen ka extra light oliivõli. Mis see veel on ja kui soovin kaalust alla võtta, kas siis peaksin seda viimast eelistama? Light- sõna justkui viitaks väiksemale kalorihulgale.
Vastab toitumisnõustaja Ellyt Naigla:
Kaalu alandamise eesmärgil ja ka lihtsalt igapäevasesse menüüsse tuleks valida kvaliteetsed õlid (extra virgin ehk ekstra neitsioliiviõli) ja toituda tervislikult. Light õli ei ole kvaliteetne ja antud väljendiga on palju segadust tarbijates tekitatud. Light tähistab antud õli puhul, et oliiviõlis on vähem värvi ja maitset, mitte vähem kaloreid. Sellist õli toodetakse erinevates maades ning see koosneb rafineeritud oliiviõlist ja virgin ehk neitsioliiviõli segust. Rafineeritakse oliiviõli siis, kui sellel on ebameeldiv lõhn või maitse. Filtrite ja keemiliste solventide abil eemaldatakse õlist vabad rasvhapped ja samuti värv ning lõhn. Tulemuseks on rafineeritud õli, milles oleiinhappe sisaldus on praktiliselt olematu. Seega ei saa extra light õli soovitada.
Saada sinagi oma küsimus aadressile vastus@eestinaine.ee märksõnaga «lugeja küsib» ja otsime spetsialisti sellele vastama!