Oled külmetunud? Siin valik koduseid külmetusravimeid ja -jooke
Ingveritee
Kalla 1 tl riivitud ingverijuurt üle 2,5 dl keeva veega, lase kinnikaetult viis minutit tõmmata. Kurna ja joo, maitsesta soovi korral mee või pruuni suhkru ning sidruniviiluga. Haige kurgu korral võid jahtunud jooki (ilma lisanditeta) pruukida ka kuristamiseks.
Nelgi-ingveritee
Keeda piparmünditee ning lisa sellele noaotsatäis nelgi- ja ingveripulbrit. Joo tassitäis päeva peale jaotatuna.
Kuum sidrunimahl
Pigista välja kahe sidruni mahl. Kuumuta sama palju vett ja sega mahlaga. Magusta suhkru või meega. Joo lonkshaaval võimalikult kuumalt.
Meeste gripijook
Purusta kahe suure sidruni viljaliha, u 150 g ingverit ja kaks küüslauguküünt massiks, kalla peale neli kruusi kuuma vett, lase tõmmata. Kui jook on veidi jahtunud, lisa maitseks mett. Joo korraga järjest vähemalt kaks kruusitäit.
Küüslaugutinktuur
Purusta küüslauk, vala peale 80kraadine viin, lase külmikus paar päeva seista, hoia kinnises pudelis. Tilguta igal hommikul piima sisse 2–5 tilka.
Ontika vanaema gripitapja
Lõigu keskmise suurusega sibul ja kaks küüslauguküünt, pane peale üks suurem kuhjaga supilusikatäis mett. Segu on valmis, kui mesi on muutunud vedelaks ja sibul õrnalt klaasjaks. Manusta segu kolm korda päevas üks teelusikatäis korraga.
"Gripimoos"
Võta 0,5 kg mett, 250 g peenestatud küüslauku ja 250 g sibulat. Sega juurde 250 g riivitud mädarõigast ja 250g purustatud jõhvikaid. Hoia segu kolm päeva külmikus. Manusta üks-kaks supilusikatäit päevas.
Kosutav astelpajujook
Võta 4 spl astelpajumarju (võid lisada kaanelikoort ja ingverit), lisa 2/3 l vett, 1/3 l punast kuiva veini, kuumuta ja lase tõmmata kümme minutit, maitsesta meega.
Aaloe-ebaküdoonia "moos"
Tükelda üks osa aaloed ja üks osa ebaküdooniat, sega ühe osa meega, lase seista 24 tundi. Tarvita seda segu esimeste haigestumisnähtude korral iga paari tunni tagant üks teelusikatäis.
Kanasupp külmetuse vastu
Puljong: supikana, 4 tervet nelki, 3 väikest puhastatud sibulat, 3 pikuti neljaks lõigatud puhastatud porgandit, 6 kergelt purustatud küüslauguküünt, 2,5 cm pikkune viilutatud ingverijuure tükk, 10 tera musta pipart, soola
Supp: 1–2 spl peenestatud küüslauku, 1–2 spl peenestatud ingverit, 2 seemnetest puhastatud ja peeneks hakitud tšillipipra kauna, 4 jämedalt hakitud rohelise sibula vart, maitse järgi soola ja värskelt jahvatatud musta pipart.
Pese kana seest ja väljast ning pane suurde kastrulisse. Suru nelgid ühe sibula sisse, ülejäänud lõika veeranditeks. Pane kastrulisse sibul, porgand, küüslauk, ingver ja pipraterad. Vala veega üle, kata kaanega, lase keema. Eemalda kaas, vähenda kuumust, riisu vaht, keeda tund aega, aeg-ajalt vahtu riisudes. Tõsta kana leemest. Keeda puljongit tasasel tulel veel umbes tund aega. Tõsta pott tulelt ja jahuta.
Eemalda kanalt nahk. Lõika liha kuubikuteks. Pane kaetult külmkappi. Supi jaoks koori puljongilt rasv. Lase keema koos supi jaoks ette nähtud ainetega. Lisa kanaliha, vähenda kuumust ja keeda mõni minut. Maitsesta. Söö kuumalt.