Meie ümber arvatakse olevat tuhatkond liiki viirusi, mis tekitavad ligi pool tuhat viirushaigust. Nii arvuka ja peenelt välja arenenud ellujäämismehhanismiga haigustekitaja vastu pole seni suudetud leida hävitavaid ravimeid. Mõne viiruse organismist tõrjumisele kaasaaitamiseks on välja töötatud ennetav vaktsiin, kuid hiljaks jäänud vaktsineerimine nakatunud organismi aidata ei suuda.

Kerge külmetus või raske haigus

Ainuke viirusi hävitav jõud on inimese enese immuunsüsteemi kaitsevõime, sest viiruse kurikavalus seisnebki selles, et oma elutegevuseks kasutab ta meie keharakkude elujõudu. Iga organism on aga ainulaadne. Suurepärase vastupanuvõimega organism tõrjub viirused eemale enne, kui need jõuavad rakkudesse, et seal oma laastamistööd alustada. Kui organism on aga nõrk või peab üheaegselt toime tulema liiga paljude erinevate “päästeoperatsioonidega” (põhjuseks külmetamine, higistamine, päikesekiirgus, ühekülgne toit, näljutamine, alkohol, suitsetamine, kinnine ruum ja palju viiruskandjaid, stress jms), pääseb viirus limaskestadel juba oma hävitustööd tegema. Keha loomulik kaitsemehhanism käivitub viiruse sissetungi korral kindla süsteemi alusel. Tugev kaitsevõime suudab viiruse limaskestadel vohamist takistada ning haigustunnuseid välja ei kujune. Kui aga sümptomid juba tekivad, vajab organismi kaitsemehhanism teatud aega, mille jooksul valmivad antikehad, mis on vajalikud just sellesse organismi tunginud ja just selle viiruse hävitamiseks. Sõna “viirus” tuleneb ladinakeelsest nimetusest virus ning tähendab mürki. Paljuski oleneb selle “mürgi” kogusest ja kangusest, kas ja kuidas organism haigestub. Kas sügeleva nina ja paari nuuskamiskorraga asi piirdubki või kujuneb välja klassikaline viirusnohu, mil algul on nina kinni ja vesine, seejärel täis paksu sekreeti, mis mõne aja möödudes taandub. Või haarab haigus inimest väga karmilt: nina kinni, ülahuul paistes, keel tundetu, pea paks, kallal palavik ja apaatia.

Lahinguväli nina limaskestal

Nina on seest kaetud limaskestaga, mis toodab niisutamise ja puhastamise eesmärgil koevedelikku ehk sekreeti. Tavaliselt ei pane me seda niisutamis- ja puhastamistööd tähele, sest sekreet valgub kurku ning me neelame selle märkamatult alla. Vaid harva võib ette tulla ka aevastamist ja nuuskamist. Kui ninas hakkab kõditama ja sügelema, võib see olla märguanne, et viirus on suutnud end limaskestal sisse seada. Kui viiruste rünnak õigel ajal ära tunda ning tegutseda enne, kui kergest limaskestaärritusest on nohu kujunenud, on lootust haigusest pääseda. Tuleb hetkeks aeg maha võtta ja ennast natuke hellitada. Võimalusel jääda koju, ka trenn vahele jätta ning riietuda tavapärasest natuke soojemalt. Jalga panna soojad sokid ja valmistada endale võimalikult C-vitamiini rohket sooja jooki (sidruni ja meega tee, kibuvitsatee, arooniamahl, mustasõstrajook vms). Nina limaskesta võib vajadusel loputada apteegi käsimüügis saada oleva leebetoimelise meresoolaveega. Söök olgu mitmekülgne ja kergesti seeditav: ei tohi oma organismi rammuse toidu seedimisega koormata, aga ka mitte näljutada. Tuleb meeles pidada, et sellisel kriitilisel ajal, kui organism vajab kogu oma jõudu viiruste väljatõrjumiseks, võib igasuguse füüsilise ja vaimse lisakoormuse tõttu haigustekitaja ülekaalu saavutada.

Nina paks ja vesi jookseb

Nina limaskestal vohama pääsenud viirus kutsub esile organismi kaitsevõime kiire rakendumise. Selle tulemuseks on ninaturse, mis tekib kriisikoldes elavnenud verevarustuse tõttu, ja viirusest kahjustatud rakkude väljutamiseks kasvanud sekreeditootmine. Seega nina on kinni ja paistes, tundub tavalisest soojem, selle kaudu on raske või võimatu hingata ning sõõrmetest valgub iseeneslikult vesist eritist. Enesetunde parandamiseks, ninaturse leevendamiseksja nina kaudu hingamise taastamiseks võib kasutada mõnd veresooni ahendavat suukaudset, pseudoefedriini sisaldavat nohurohtu. Kuna suukaudsed nohuravimid vähendavad turset ka kõrva- ja nina kõrvalkoobastes ning pisarakanalis, kuhu ninna manustatav ravim üldjuhul ei ulatu, on need eriti sobilikud just lastele. Suukaudsed nohurohud ei ole aga lubatud alla kaheaastastele lastele ja kõrge vererõhuga vanematele inimestele. Peab arvestama, et need preparaadid võivad lapse muuta rahutuks, unetuks ja üliaktiivseks ning neid ei tohi kasutada ilma arsti ettekirjutuseta üle 3–4 päeva. Turset alandavate nohurohtude puhul tuleks tilkravimile eelistada pihustiga preparaati, sest see katab limaskesta ravimiga ühtlasemalt ja jõuab ninas kaugemale. Nina veresooni ahendavaid ja turset vähendavaid nohuravimeid ei tohi kasutada üle 5 päeva, vaid äärmisel juhul kuni 7 päeva. Ksülometasoliinilaadse rohu toimeainetel on pikema kui nädalase kasutamise järel soodumus turset esile kutsuda ning limaskesta kuivatada, seega võib ravim ise tekitada kroonilise nohu.   Nohuga võib kaasneda palavik. Kehatemperatuuri tõus on organismi kaitsereaktsioon, mille abil toimub tervenemine. Vaid väga kõrget palavikku (üle 38,5) võiks palavikku alandavate võtete või ravimiga ohjata. Palaviku ajal võib meresoolaveega nina loputada, kuid olenevalt inimese seisundist võib ka nina turset vähendavaid preparaate võtta. Ninaverejooksu korral ei sobi aspiriini sisaldavad preparaadid, ninajuurele asetada külmakott või kilekotti ja rätikusse mässitud jääkuubikud.

Loputa ja nuuska

Pärast kinnise ja vesise nina etappi vajab organism abi ohtra sekreedi väljutamiseks. Viiruse elutegevuse tõttu moodustub sõõrmetes hulgaliselt paksu lima, mis koosneb organismi enda toodetud koevedelikust ning viirustest kahjustatud ja surnud rakkudest. See ollus tuleb väljutada süstemaatiliselt, sõõrmeid väljanuuskamise ja loputamisega puhastades, turset leevendavat nohurohtu võtta või ninna pihustada pole selles nohufaasis enam mõtet. Vajaduse korral võib pärast nina hoolikat puhtaks nuuskamist-loputamist sõõrmetesse pihustada mõnd õli baasil toodetud preparaati, mis limaskesta niisutab ja pehmendab. Imikutele ja taimeallergikutele need taimsetest segudest ja õlidest koosnevad rohud ei sobi. Nina sisepesuks on kõige parem mõni apteegi käsimüügist saadav pihustipudelis meresoolavesi või mõni muu füsioloogiline soolavesi. Kui aga sekreedi saab sõõrmetest kätte nuusates, pole tingimata vaja nina loputada. Küll aga vajab organism sel ajal küllaldaselt vedelikku. Selleks joodagu iga päev piisavalt kas puhast leiget vett, mahla, teed või morssi. Jook olgu leige või soe, mitte kuum või külm. Haigusest taastumiseks vajab organism toitaineid, mida saab kvaliteetsest mitmekesisest toidust: menüüs olgu ohtrasti köögivilju, marju, puuvilju, kala, teraviljatooteid. Nii haiguse kui ka paranemise ajal tuleb hoiduda vaimsest ja füüsilisest ülepingest: tasub puhata, magada tavapärasest kauem, tegeleda meeldivate hobidega, jalutada värskes õhus. Kui nohu kestab üle kahe nädala, vajab diagnoos täpsustamist. Sage põhjus on allergia, lastel suurenenud ninaneelumandel, liigne ninatilkade tarvitamine. Väikelastel peab ühepoolse nohu korral arvestama võõrkeha võimalusega ninas.