Kuidas leevendada?
* Pilguta silmi regulaarselt ja võimalikult sageli.
* Arvutiga töötades anna silmadele puhkust. Puhkepauside ajal vaata kaugele või pane silmad hoopis kinni, et silmalihaseid lõdvestada. Puhka silmi vähemalt 3–4 minutit järjest.
* Vali parema resolutsiooniga arvutiekraan, ka siis pingutad silmi vähem.
* Kasuta arvutitööks mõõdukat valgustust, väldi aknast tuleva valguse tagasipeegeldumist arvutiekraanilt.
* Väldi tugevat kontrastsust arvutiekraani ja tööruumi valgustuse vahel.
* Aseta arvutiekraan 10–20° allapoole silmade otsevaatejoonest – siis on silm rohkem lauga kaetud ning sarvkesta pinnalt ei aurustu pisaravedelik liialt kiiresti.
* Kasuta peegeldusvastase katte ja vajadusel spetsiaalvärviga prilliklaase ka siis, kui oled kontaktläätsekandja.
* Ka mitteprillikandja, kes silmade kuivusega hädas, võiks ohuolukorras (kuiva silma sündroomi korral kuiva õhuga paigas viibides) kanda kas või 0-klaasidega prille või hästi kergelt toonitud päikeseprille.
* Ära hoia kontaktläätsi kogu aeg silmas, anna silmale aega pisarakihti taastada.
* Kui tunned silmades kipitust või kuivustunnet, kasuta kunstpisaraid. Hästi sobivad tsüklosporiini sisaldavad silmatilgad, mis peaksid parandama pisarate koostist ja ka moodustumist – seega ka ravima, mitte ainult sümptomeid leevendama. Ei sobi sellised silmatilgad, mis ahendavad silma veresooni, aga pole mõeldud kroonilise probleemi raviks. Neid võib silma panna siis, kui tõesti on puru silma läinud ja seda ärritanud või on miskipärast tekkinud kerge põletik. Kuid pideval tarvitamisel tekitavad need sõltuvust ja halvemal juhul pöördumatut limaskesta kahjustust!
* Kontrolli, et tööl ja kodus oleks ruumi õhuniiskus normi piires, abiks on ka toalilled – need salvestavad kastmisel niiskust ja eraldavad osa sellest tasapisi õhku. Kui võimalik, loobu konditsioneerist, puhuritest jms.