- mälu on halvenenud, nõrkus jalgades, sageli kohmetunud käed ja südame pekslemine. See näitab, et keha vajab B1- vitamiini(tiamiin). Rohkelt leidub antud vitamiini õllepärmis, rukkileivas, spinatis, porgandis, maisis ja ubades.

- sügismasendus, nõrkus, väsimus, ärrituvus, sage nohu, kipitus- ja sügelustunne jalgadel. Vajalik oleks B5- vitamiin(pantoteenhape). Tuleks süüa tihti rohelisi herneid, veise maksa, aedubasid, piima ja piimatooteid.

- unisus, pearinglus, naha kuivus, juuste väljalangemine. Sel puhul pole piisavalt B6- vitamiini(püridoksiin), mida leidub töötlemata riisis, hernestes, ubades, sea- ja linnulihas, erinevates pähklites, kalas ja munakollases.

- veritsevad igemed, põletikud seedetraktis, järsk kaalulangus, kollakas ja kahvatu nahk – need on märgid B9(foolhape) puudusest. Laual peaks sageli olema peterselli, kõiki kapsaid- ka hapendatud kujul.

- vastupanuvõime infektsioonidele on vähenenud, suurenenud on tundlikkus külma suhtes, unehäired ja pidev külmatunne. Aidata võiks C- vitamiin(askorbiinhape), mida leidub hulgaliselt mustsõstras, astelpaju- ja kibuvitsamarjades, jõhvikates, sidrunis, greibis ja paprikas.

Jaga
Kommentaarid