Teadlased Baskimaa Ülikoolist (Hispaania) avastasid rapsiõlis ohtlike ainete olemasolu. Nimelt on tegu aldehüüdidega, mida seostatakse neurodegeneratiivsete haiguste ja mõningate vähi tüüpidega, vahendab GeniusBeauty.

Mürgiseid aldehüüde sisaldab muuhulgas päevalilleõli, mida kasutatakse tihti toidu praadimiseks. Need ained formuleeruvad õlis pärast rasvhapete lagunemist. Need reageerivad organismis proteiinide, hormoonide ja ensüümidega ning takistavad nende loomulikku toimimist. Senimaani on usutud, et aldehüüdid, mida on seostatud erinevate vähitüüpide ning neurodegeneratiivsete haigustega (Alzheimeri ja Parkinsoni tõved), satuvad organismi väliskeskkonnast. Hispaania teadlased tegid aga esimestena uuringu, millega püüti selgitada kas need ained säilivad toidus ka pärast kuumaga töötlemist.

Kolme tüüpi õlisid (oliivi-, päevlille- ja linaseemneõli) kuumutati tööstuslikus fritüüris kuni 190 Celsiuse kraadini. Oliivi- ja päevalilleõlid olid kuumtöötluses kokku 40 tundi (8 tundi päevas) ning linaseemneõli 20 tundi. Viimast ei kasutata tavapärases kokakunstis just eriti tihti, kuid see valiti uuringuobjektiks omega3 rasvhapete kõrge sisalduse tõttu. Uuringu tulemused näitasid, et erinevalt oliiviõlist tekivad päevalille- ja linaseeme õlis (eriti päevalilleõlis) aldehüüdid palju kiiremini, lisaks olid tekkinud aldehüüdid palju mürgisemad ning seetõttu inimesele kahjulikumad.