Herbalife'i teadusnõukogu eksperdi ja toitumisteadlase dr. Alexander Martinchuki sõnul põhjustab kiudainete mitte tarbimine lisakilode tekkimist, ülekaalu ja rasvusmist, kuid ka teisi terviseprobleeme.

Samast uuringust selgus veel üks huvitav trend – kuigi 75% Balti riikide elanikest on küll teadlikud kiudainete tähtsusest, siis vastused kiudaineterikaste toitude nagu näiteks puuviljad, juurviljad, teraviljatooted jne tarbimise sageduse kohta nii veenvad ei olnud. Kolmandik eestlastest tunnistas, et ei tarbi kiudainerikkaid toitaineid igapäevaselt.

"Head teadmised kiudainete tähtsusest on tegelikult suur samm tervisliku eluviisi poole. Kiudainete tarbimine toob kaasa palju positiivseid tulemusi nii tervisele kui ka kogu kehale - see aitab kontrollida suhkrutaset organismis, säilitada tervet nahka, on olulisel kohal kaalulangetamise protsessis ja vähendab ka sapikivide ja neerukivide tekkeriske. Kahjuks, aga tänapäeva kiire elutempo juures suureneb trend, kus inimesed küll teavitavad ennast kiudainete tähtsusest, kuid ei vii seda ellu," tõdes Herbalife'i teadusnõukogu ekspert ja toitumisteadlane dr. Alexander Martinchuk.

Inimese organism, olenevalt kehakaalust vajab päevas ca 25 grammi kiudaineid.

Doktor Martinchuk jätkab: "Kiudainetel on üks väga tähtis ja positiivne mõju ka lipiidide profiilile ning samuti on see vajalik tõhusaks ja ohutuks kaalulangetamiseks. Enamus täiskasvanud inimestest tarbivad päevas alla 10 grammi kiudaineid ning see puudujääk tuleb kompenseerida näiteks erinevate toidulisanditega. Üheks variandiks on ka spetsiaalsed kiudainejoogid. Minu erialane kogemus on näidanud, et inimesed eksivad üsna sageli kiudaineid sisalduvate toodete valikul, näiteks süüakse hommikuhelbeid, kuid need on tugevalt magustatud ja sisaldavad suurel hulgal mittevajalikku suhkrut."

28% eestlastest arvavad ekslikult, et kiudained aitavad lagundada rasvu.

"Vaadeldes kiudainete positiivset mõju organismile, ajavad inimesed sageli segi kaks aspekti – rasvade lagundamise ja kehakaalu jälgimise. Kiudained ei lagunda rasvu, need aitavad kehakaalu kontrolli all hoida. Kiudainerikaste toiduainete tarbimisel tekib organismis täiskõhutunne pikemaks ajaks, mistõttu ei teki vajadust tihedalt süüa.

Herbalife online uuring viidi Baltimaades läbi 2015. aasta maikuus, millest võttis osa 1516 inimest vanuses 18-64 a.