Ei tohi jätta inimest üksi. Ei tohi karta temaga ta haigusest rääkida – ta ise mõtleb sellele ju nagunii pidevalt. Kõige õudsem, kui inimene jäetakse ta murega ja valuga üksinda – raamatut kirjutades kuulsin ka mitut sellist lugu.
Mind ei jäetud üksi, kuid tajusin, et paljud lähedased pelgasid minult haiguse kohta pärida, kramplikult hoiduti kasutamast sõna vähk. Leian, et see on vale – rääkides sellest, mis kõigil südamel, nii haigel kui ka ta lähedastel, on kõigil kergem. Siin pole mõtet nägusid teha,
Vähki võib põhjustada radioaktiivne kiirgus, radoon, asbest, foolhappevaegus, stress, vabad radikaalid, päike ja solaarium, vale toitumine... Millised on ohumärgid? Neid teades ja õigeaegselt ravi saades on halvim enamasti välditav – tänapäeval ei ole vähidiagnoos automaatselt surmaotsus. Jälgi ennast: kas su juures on midagi oluliselt teistmoodi kui varem? Kõigile naistele tahan panna südamele: käige korrapäraselt arsti juures läbivaatusel! Mina sain diagnoosi õigeaegselt teada vaid tänu juhusele. Mehed 50+ peaksid kindlasti laskma eesnääret kontrollida! Melanoomi ja nahavähki avastatakse üha sagedamini – inimesed, ärge praadige ennast päikese käes!

Jaga
Kommentaarid