Nimelt on mõned puuviljamahlad nii happelised, et võivad vähendada hambaemaili tugevust kuni 84%, põhjustades hammaste erosiooni rohkem, kui seda varasemalt arvati. New Yorgi teadlased kasutasid hambaemaili uurimiseks uuenduslikku vertikaalselt skannivat mikroskoopi. Nad väidavad, et apelsinimahlas sisalduv hape on nii tugev, et hambad piltlikult öeldes uhutakse minema. Apelsinimahl hävitab hambaemaili ja suurendab selle karedust. Sellisele järeldusele jõuti pärast retseptivabade hambavalgendustoodete mõju uurimist. Kuueprotsendilise hüdrogeen-peroksiidi – peamise hambavalgendustoodete koostisosa toime oli võrreldes happeliste puuviljamahlade omaga üsna süütu.

Seda, et happelised puuviljamahlad võivad kahjustada hambaemaili, on juba kaua teatud. Hambaarstid on soovitanud selliseid jooke tarbida ainult kõrrega või koos toiduga. Kuid happeliste mahlade hambaid kahjustav mõju võib olla palju hullem, kui seni arvatud. Nõrgaks ja karedaks muutunud hambaemail kiirendab hammaste kulumist ning suurendab kaariese tekke riski ja ulatust. Enamik karastusjooke, sealhulgas limonaadid ja puuviljamahlad, on happelised. Iga päev mahlu joovate inimeste hammastele võib joogi happelisus kujutada tõsist ohtu ja nad peaksid sellest teadlikud olema. Ohtlikum on juua mahla aeglaselt, nii et hambad puutuvad sellega kauem kokku.

Ühes teises hiljutises uuringus selgus, et apelsini-, õuna- ja greibimahl vähendavad oluliselt paljude ravimite toimet ja muudavad mõned suisa kasutuks, seetõttu on kindlam võtta ravimeid veega.

Allikas: Daily Mail