Süsivesikud sinu toidulaual
Millegipärast on nii, et meil on toitumise vallas alati vajadus otsida üht ja ainsat koletist, kelle või mille süüks ebaõnnestunud kaalulangetuskatsetus lükata. Ikka ja jälle soovitatakse üks või teine toiduaine menüüst välja visata või üht toidu- või toitainegruppi teisele eelistada – küll siis kaal kukub!
Süsivesikud annavad energiat
Meie söök sisaldab kolme makrotoitainet: rasvu, valke ja süsivesikuid. Neist kolmest on just süsivesikud need, mille kallale keha energia saamiseks esimesena asub, sest süsivesikud taastavad energia kõige kiiremini.
Kuid viimastel aastatel on esile kerkinud mitmeid dieete, mis soovitavad tõhusa kaalulangetamise nimel süsivesikuid kas hoolega piirata või neist üldse loobuda. Tüüpiliste LCHF-dieetide (Low Carb, High Fat – vähe süsivesikuid, palju rasva) pooldajad vannuvad, et süsivesikud on kurjast. Tundub tõesti, et süsivesikutest on saanud n-ö uus rasv!
Enne kui selle trendiga kaasa lähed, tea, et niisugune toitumine võib vägagi negatiivselt mõjutada nii sinu energiataset, hormoonsüsteemi kui ka und. Lisaks näitavad uurimused, et eriti naiste organism on süsivesikute vähesuse või puuduse koha pealt iseäranis tundlik. Kindlasti ei tohiks süsivesikuid vältida füüsiliselt aktiivsed inimesed.
Nappide süsivesikutega dieetide võidukäik
Paleotoitumine on üks neist, mida on tõlgendatud väikese süsivesikusisaldusega dieedina. Tõsi, kui järgid paleodieeti ning loobud pasta- ja leivatoodetest, jätad toidulaualt välja hulga süsivesikuid. Kuid puu- ja köögivilju tarbid seda dieeti järgides ikkagi palju, nii et võrdusmärki paleo- ja süsivesikuvaese dieedi vahele päriselt tõmmata ei saa.
Atkinsi dieet ja ketogeenne dieet on aga väikese süsivesikusisaldusega dieetide head näited. Nende eesmärk on saavutada kehas ketoosiseisund, mis tekib siis, kui organism põletab süsivesikute, keha esmase energiaallika asemel rasva. Põhjuseks see, et süsivesikuid on organismis lihtsalt liiga vähe. Ketogeense dieedi puhul on süsivesikute osakaal päevases menüüs väga väike, jäädes
20–50 grammi vahele. Võrdluseks: ühes keskmises kartulis on ligi
40 grammi süsivesikuid.