9 kasulikku pähklit
Metspähkel
Sarapuu vili metspähkel sarnaneb kujult hernega, maitseb mahedalt ning paistab silma vaserohkuse poolest. Metspähkel on tuntud ka sarapuupähklina.
Mida sisaldab?
Sarapuupähklis leidub mitmeid B-rühma vitamiine, rohkesti E-vitamiini, valke ja mineraalaineid. Pähkli rasvasisaldus on üle 50%, enamiku sellest moodustavad monoküllastumata rasvhapped.
Miks on kasulik?
Energiaküllane metspähkel aitab moodustada hemoglobiini, langetada kolesteroolitaset ning teha kahjutuks vabu radikaale. 100 grammi pähkleid annab 89% soovitatavast päevasest E-vitamiini kogusest. Aminohappelise koostise poolest on selle pähkli valgud eriti tähtsad taimetoitlastele.
Hea teada!
> Metspähklid sobivad hästi köögivilja- ja teraviljaroogadesse.
> Pähklitest pressitud õli on hinnatud nii kulinaarias kui ka kosmeetikas.
> Sarapuupähkleid tasub vältida lastel, kellel lisaks pähkliallergiale on ka astma.
> Sarapuupähklid sisaldavad rohkesti oksalaate ja neerukivide soodumuse korral peaks nendega piiri pidama.
Pistaatsiapähkel
Peamiselt Vahemere maadest pärineva pistaatsiapuu vili on botaaniliselt luuvili. Pistaatsiapähkel maitseb mahedalt ja magusalt, selle eritunnuseks on roheline värv, mis tuleneb klorofüllist.
Mida sisaldab?
Pistaatsiapähklis leidub A- ja E-vitamiini ning B-rühma vitamiine, lisaks rohkesti mineraalaineid, kiudaineid, valke ja tervislikke rasvu. Pistaatsiapähklid sisaldavad märkimisväärsel hulgal karotenoide, luteiini ja zeaksantiini.