Sarapuu vili metspähkel sarnaneb kujult hernega, maitseb mahedalt ning paistab silma vaserohkuse poolest. Metspähkel on tuntud ka sarapuupähklina.

Mida sisaldab?

Sarapuupähklis leidub mitmeid B-rühma vitamiine, rohkesti E-vitamiini, valke ja mineraal­aineid. Pähkli rasvasisaldus on üle 50%, enamiku sellest moodustavad monoküllastumata rasvhapped.

Miks on kasulik?

Energiaküllane metspähkel aitab moodustada hemoglobiini, langetada kolesteroolitaset ning teha kahjutuks vabu radikaale. 100 grammi pähkleid annab 89% soovitatavast päevasest E-vitamiini kogusest. Aminohappelise koostise poolest on selle pähkli valgud eriti tähtsad taimetoitlastele.

Hea teada!

> Metspähklid sobivad hästi köögivilja- ja teraviljaroogadesse.

> Pähklitest pressitud õli on hinnatud nii kulinaarias kui ka kosmeetikas.

> Sarapuupähkleid tasub vältida lastel, kellel lisaks pähkli­allergiale on ka astma.

> Sarapuupähklid sisaldavad rohkesti oksalaate ja neeru­kivide soodumuse korral peaks nendega piiri pidama.

Pistaatsiapähkel

Peamiselt Vahemere maadest pärineva pistaatsiapuu vili on botaaniliselt luuvili. Pistaatsia­pähkel maitseb mahedalt ja magusalt, selle eritunnuseks on roheline värv, mis tuleneb klorofüllist.

Mida sisaldab?

Pistaatsiapähklis leidub A- ja E-vitamiini ning B-rühma vitamiine, lisaks rohkesti mineraalaineid, kiudaineid, valke ja tervislikke rasvu. Pistaatsiapähklid sisaldavad märkimisväärsel hulgal karotenoide, luteiini ja zeaksantiini.

Miks on kasulik?