Hapnikupuudus mõjub aga kogu kehale laastavalt. Vererõhk tõuseb, tekivad südamerütmi­häired, südamepuudulikkus, ülekaal, diabeet. Abi pole ka sellest, kui ravida usinasti tagajärgi ehk võtta näiteks vererõhku alandavaid tablette.

Eestis võib olla ligi 50 000 selle tõve all kannatavat inimest, kusjuures neist 5000 põeb rasket apnoed, mis vajab spetsiaalseid ravivõtteid. Apnoe kiusab sageli neid, kel on pingeline ja stressirohke töö, aga pole aega sportimiseks ega korralikuks toitumiseks. Riskitegurid on ülekaal (kehamassi­indeks üle 30) ja meessugu (mehi tabab haigus sagedamini kui naisi). Suure mõjuga on ülemiste hingamisteede anatoomilised iseärasused, mis on sageli pärilikud, ja pehmete kudede lõtvus.

Unimedi unekeskuse peaarst Heisl Vaher ütleb, et esimene sümptom, mille korral võib kahtlustada uneapnoed, on norskamine. Norskajat ennast see ei häiri, küll aga kurdavad pereliikmed, kes ei saa kõva norina pärast magada. Samas rõhutab Vaher, et apnoe võib kulgeda ka ilma tüüpilise norskamiseta ning pealiskaudsel kuulamisel polegi aru saada, et magaja ärkab öö jooksul hingamispauside tõttu kümneid või sadu kordi. Kui tüüpiline apnoehaige on ülekaaluline, siis küllalt palju on ka neid, kelle hingamispausid ei tulene mitte suurest kehakaalust, vaid näo-lõualuu eripäradest...

Loe edasi juba artiklist