17.01.2025, 11:54
ARST SELGITAB | Milliste toitude tarbimine põhjustab kõrvetisi ja kuidas olukorda leevendada?
(2)Kõrvetised on põletav ja kõrvetav aisting suus, kurgus, rindkeres või ülakõhus, mis tekib maohappe tagasivoolul maost söögitorru ja kurku. Milliste toitude tarbimine võib kõrvetisi põhjustada, selgitab Confido perearst dr Dan Eugen Uvarov.
![Sümptomid on pahatihti tugevamad pärast söömist, pikali heitmist, ööund või ülakeha painutamist.](https://images.delfi.ee/media-api-image-cropper/v1/ac4aa725-d763-499d-bf40-20b8def1558d.jpg?noup&w=1200&h=711&ch=0.8438&cw=1&cx=0&cy=0&r=16:9&rotate=0&flip=0)
Sümptomid on pahatihti tugevamad pärast söömist, pikali heitmist, ööund või ülakeha painutamist.
FOTO: | Shutterstock
Kui kõrvetised kipuvad korduma, võidakse seda seisundit nimetada gastroösofageaalseks refluksiks (GÖR), millega võib vahel kaasneda söögitorupõletik ehk ösofagiit ja/või mao limaskestapõletik ehk gastriit. Peale kõrvetiste võib refluksi korral esineda veel häälekähedust, halba hingeõhku, kuiva köha, röhitisi, iiveldust, puhitust, raskus- või survetunnet ülakõhus või rinnus. Sümptomid on pahatihti tugevamad pärast söömist, pikali heitmist, ööund või ülakeha painutamist.
Oled juba tellija?