Ent ka taimse piimaalternatiivi tarvitamine lehmapiimaga paralleelselt ei ole vale. „Kui inimene tarvitab üsna palju loomseid toiduaineid, sh piimatooteid, mida eestlased kipuvad tegema, on hea mõte tarvitada vahepeal ka taimseid tooteid (piimad, jogurtid, määrded), et näiteks kolesterooli piirata,“ toob Püttsepp näite. Kolesterooli saame vaid loomsetest toiduainetest. Hea variant on valmistada hommikupuder näiteks taimse mandlipiimaga, mis annab ka palju vähem kaloreid kui tavaline lehmapiim.

Kuidas mõjutavad piimaalternatiivid veresuhkrutaset?

Palju räägitakse kaerapiima mõjust veresuhkrutasemele. Toitumisterapeut kinnitab, et osa taimseid jooke on tõepoolest suurema glükeemilise koormusega ehk tõstavad veresuhkrutaset, kuid kaerapiimast hoopis suurema glükeemilise koormusega on riisipiim. „Kaera-, soja- ja mandlipiim on võrdlemisi tagasihoidlikud, aga lehmapiimal ei ole üldse glükeemilist koormust. Viimase puhul tuleb silmas pidada valgu- ja rasvasisaldust.“

Kuidas taimset piimaalternatiivi valida?

Kuna lisaaineid on piimaalternatiivides võrdlemisi palju, soovitab toitumisekspert valida selline toode, mille koostisainete nimekiri on teiste omast lühem. Jälgida tasub ka suhkrusisaldust. „Vältida võiks igasuguseid magustatud tooteid, nagu kreemid ja pudingud, vanilli- ja šokolaadimaitselised taimsed joogid. Ka tavapiima puhul ei soovita ma osta magustatud kohupiimasid, kohukesi, jogurteid ega teisi selliseid tooteid.“