ARST SELGITAB | Kas külmetushaigusega süüa tehes võib teisi pereliikmeid viirusega nakatada?
(7)„Olen meie peres peamine toiduvalmistaja. Kui ma külmetushaigusega maadeldes perele süüa teen, siis kas see suurendab riski, et ka ülejäänud pereliikmed saavad minult viiruse ja haigestuvad?“ küsib lugeja. Vastab perearst Eero Merilind.
Kui teil on viirushaigus ja valmistate perele toitu, on tõepoolest võimalik, et võite suurendada nakatumise riski. Siin on mõned soovitused, kuidas vähendada haiguse levimist.
Kõige olulisem on käte põhjalik pesemine ja soovituslikult ka desinfitseerimine enne toidu valmistamist ja igal juhul pärast köhimist, aevastamist või nina nuuskamist. Kui olete väga nohune ja aevastate pidevalt, siis soovitan kanda ka maski, eriti toiduvalmistamise ajal.
Tasub hoolikalt puhastada ja desinfitseerida köögipindu, toidu valmistamiseks vajalikke vahendeid ja käepidemeid. Seda võiks teha regulaarselt, et vähendada viiruse levikut. Soovitan ka vältida otsest kokkupuudet teiste pereliikmetega, eriti kui olete ägeda viirushaigusega, köhane või nohune. Soovitatav on ka toitu serveerides seda kätega mitte puudutada ja vajadusel kanda kummikindaid.
Viirused levivad enamasti õhu kaudu (köhides ja aevastades) ning pindade kaudu, mida sageli puudutatakse. Kui järgida rangelt hügieenireegleid, saab pereliikmete nakatumisohtu tunduvalt vähendada.