• Kõige olulisem on käte põhjalik pesemine ja soovituslikult ka desinfitseerimine enne toidu valmistamist ja igal juhul pärast köhimist, aevastamist või nina nuuskamist. Kui olete väga nohune ja aevastate pidevalt, siis soovitan kanda ka maski, eriti toiduvalmistamise ajal.

  • Tasub hoolikalt puhastada ja desinfitseerida köögipindu, toidu valmistamiseks vajalikke vahendeid ja käepidemeid. Seda võiks teha regulaarselt, et vähendada viiruse levikut. Soovitan ka vältida otsest kokkupuudet teiste pereliikmetega, eriti kui olete ägeda viirushaigusega, köhane või nohune. Soovitatav on ka toitu serveerides seda kätega mitte puudutada ja vajadusel kanda kummikindaid.

  • Viirused levivad enamasti õhu kaudu (köhides ja aevastades) ning pindade kaudu, mida sageli puudutatakse. Kui järgida rangelt hügieenireegleid, saab pereliikmete nakatumisohtu tunduvalt vähendada.

Põlvest põlve on edasi antud tervendamisviise, mida tasub praegugi moodsa meditsiini ja apteegis saadavate ravimite kõrval teada. Samas on omajagu ka sellist, mis loodetud kasu asemel hoopis kahju teeb. Uurime, milline rahvameditsiini tarkus on tõde ja milline müüt.

Sõltumata sellest, kas eelistada rahvameditsiini või teaduspõhiseid raviviise, on üks oluline põhimõte, mida tuleks haigeks jäädes järgida. „Kui pea, lihased, liigesed ja silmad valutavad, on väsimus ning külmavärinad, tuleks kohe organismile puhkust anda. Esimene sümptomite ilmnemise päev ja see, kuidas nendele reageerime, on haiguse edasise kulgemise seisukohast ülioluline,“ ütleb proviisor Triinu Entsik-Grünberg.

Sümptomeid leevendavad käsimüügiravimid teevad kiiresti, kuid petlikult enesetunde heaks. Tegelikult võitleb organism endiselt viirushaigusega. Kui nüüd kehale vajalikku puhkust ei anta, võib põdemine kujuneda raskemaks ja pikemaks.