Viis armastatud köögivilja, mida on palju tervislikum süüa toorena kui küpsetatult. Mida see sulle annab?
Hea tervise nimel tuleks süüa iga päev piisavas koguses juur- ja köögivilju. Mõned viljad tasub aga salatisse visata toorelt ja küpsetamata kujul, sest just nii saad neist kätte kõige rohkem vitamiine ja muidu kasulikke aineid.
Mõned viljad vajavad enne söömist kuumutamist, et kehal oleks neid lihtsam seedida. Tänu kuumutamisele saab organism rohkem vitamiine kätte näiteks tomatitest, spinatist, lillkapsast ja porgandist. On ka selliseid vilju, mida ei pea üldse kuidagi kuumutama, sest neis sisalduvad toitained on meile kättesaadavad ka küpsetamata viljades, ning kuumutamine võib hoopis toitainete sisaldust vähendada.
1. Brokoli
Umbes 100 grammi toorest brokolit sisaldab 116 protsenti inimese päevasest K-vitamiini vajadusest, 135 protsenti C-vitamiini vajadusest ja rohkelt foolhapet, mangaani ja kaaliumit. Brokolist saame ka suures koguses organismile vajalikke kiudaineid, mis toetavad seedimist.
Lisaks leidub brokolis sulforafaani, mis aktiveerib organismis mürkaineid väljutavad ensüümid, aidates ennetada vähirakkude teket ning langetades vererõhku. Sulforafaan aitab stabiliseerida ka veresuhkru sisaldust ning toetada immuunsüsteemi võimet tõrjuda erinevaid haigutekitajaid.
On leitud, et toorel kujul leidub brokolis kuni kümme korda rohkem sulforafaani kui küpsetatud brokolis.