Confido üldarst Merit Rahnik soovitab ka tugeva seljavaluga olla füüsiliselt aktiivne.

Tugeva seljavalu korral on esmaseks abiks käsimüügist leitavad valuvaigistid, nagu paratsetamool ja ibuprofeen. Isegi kui valu on tugev, siis on soovitatav püsida füüsiliselt aktiivne. Vältima peaks siiski suurte raskuste tõstmist ja pikalt samas asendis olemist.

Otsi abi väga pikalt kestva seljavaluga

Seljavalu ennetamisel on oluline järgida ergonoomilisi töövõtteid. Kui töötad istudes, siis seljavalu korral on soovitatav istumine katkestada iga 15 minuti järel. Juba korraks püsti tõusmine ja sirutamine võivad pakkuda suurt leevendust.

Tähtsal kohal on lülisammast ümbritsevate lihaste tugevdamine ja lülisamba liikuvuse säilitamine. Kui seljavalu on korduv või krooniline probleem, siis on kindlasti näidustatud koostöö füsioterapeudiga personaalsete soovituste saamiseks.

Seljavalu tajumist ja püsimajäämist mõjutab kindlasti ka stress ja inimese vaimne seisund. Juhul kui seljavalu kestab pikemalt kui mõni nädal, ei allu käsimüügis saadavatele valuvaigistitele või koos valuga esinevad ohusümptomid, on kindlasti vaja arsti poole pöörduda. Peamised ohusümptomid on kusepõie või soole kontrolli häired, jalga kiirgav valu koos jala nõrkuse või tuimusega, kõrge palavik, teadaolev onkoloogiline haigus, seletamatu kaalulangus.

Seljavalu ennetamiseks soovitab füsioterapeut Katre Lust-Mardna iga päev kasvõi kümme minutit jõuharjutusi teha. „Kui sul eriti aega pole, tee pigem lihastreeningu harjutusi kui venitusi – see on koos kõndimisega olulisem seljahoidja.“