„Märtsis ühines piiriülese digiretseptide ja terviseandmete vahetusega Läti ning praeguseks on oma retsepti teises riigis välja ostnud juba üle 1000 patsiendi. Tänasest saab vastastikku retsepte välja osta ka Eesti ja Leedu vahel ning Leedu on nüüdseks juba kolmeteistkümnes riik, millega meil on alanud terviseandmete vahetus kas läbi digiretseptide või üldiste terviseandmete vahetamise. Seni on enim retsepte piiriüleselt väljaostetud vastastikku Soome ja Eesti patsientide poolt ning retseptide arv ületab tänaseks juba 40 000,“ kommenteeris Sotsiaalministeeriumi asekantsler Nele Labi.

„Koostöö teiste Euroopa riikidega piiriülese terviseandmete vahetuse ja digiretsepti teenuse arendamisel jätkub hoogsalt. Järgmisteks teenusega liituvateks riikideks on praeguse ajakava kohaselt Sloveenia, Ungari ja Austria, kellega teeme tihedat koostööd, et avada teenused peatselt ka seal. See laiendab veelgi patsientide võimalusi oma terviseandmeid mugavalt ja turvaliselt kasutada erinevates Euroopa riikides, tagades pideva ravi kättesaadavuse sõltumata riigipiiridest,“ lisas Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse (TEHIK) tervise valdkonna juht Tõnis Jaagus.

Kas tulevikus võiks võimalik olla digiretseptiga ravimite ostmine kogu Euroopa Liidu raames? „Tõepoolest, üldine eesmärk on saavutada olukord, kus digiretseptiga ravimite ostmine oleks võimalik kogu Euroopa Liidu raames ja praeguste plaanide kohaselt võiks see teoks saada 2025. aasta lõpuks,“ tõdes Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse (TEHIK) väliskommunikatsiooni juht Grete Kivi. „Siiski, kõik riigid liituvad vastavalt oma siseriiklikele seaduslikele ja tehnilistele võimalustele. Suuremate riikide nagu näiteks Saksamaa ja Prantsusmaa puhul ei ole see protsess veel sellesse faasi jõudnud, kuid nad tegelevad aktiivselt vajalike muudatuste ja ettevalmistustega, et see tulevikus võimalik oleks.“ Kivi sõnul on oluline märkida, et koostöö riikide vahel käib taustal pidevalt edasi. Enne teenuse kasutuselevõttu tuleb lahendada mitmeid küsimusi, sealhulgas õigusruumi muudatused, süsteemide testimine ja auditid, mis võivad riigiti erineda ja olla ajamahukad.

Retseptiravimite väljastamine toimib Leedus samal viisil nagu Eestiski: apteegis tuleb esitada ID-kaart või pass, misjärel saab apteeker isikukoodi alusel digiretseptidele ligipääsu.