Reitan Convenience Estonia tegevjuhi Tiia Ilvese sõnul soovisid nad toetada ühiskonnas olulist teemat ja tõsta elanikkonna teadlikkust. „Meil on hea meel, et panime nii suure hulga inimesi sel suvel rannas oma tervise üle mõtlema ja endast hoolima,“ rõõmustas Ilves. „See, kui palju kampaania sai positiivset vastukaja, ainult kinnitab meile, et soovime tulevikus samamoodi jätkata oluliste teemade tõstatamist ühiskonnas,“ lisab Ilves.

Juulis annetas R-kiosk igalt müüdud kampaaniamärgistusega salatilt 1 euro vähiliidule, et liikuda lähemale eesmärgile osta lähitulevikus uus 3D-mammograaf. Kampaania käigus koguti 2100 eurot. „See raha läheb Vähiliidu mammograafiabussi uue mammograafi ostmiseks. Mammograafi eluiga on kahjuks piiratud ning ta vananeb iga tehtud uuringuga ning kahe-kolme aasta pärast vajab aparaat väljavahetamist. Kogume raha uue tehisaru kasutava 3D-mammograafi ostmiseks ja oleme väga tänulikud R-kioskile ja kõigile, kes on seda ettevõtmist toetanud,“ sõnas MTÜ Eesti Vähiliidu juhatuse esimees Maie Egipt.

Sel aastal on tasuta rinnavähi sõeluuringule oodatud ravikindlustatud ja -kindlustamata naised sünniaastaga 1950, 1954, 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966, 1968, 1970, 1972 ja 1974. Aja broneerimiseks kasutage terviseportaali või pöörduge sobivasse tervishoiuasutusse.

Maire Joost

Spordilembene Maire Joost (66) ei kavatsegi pensonipõlve diivanil teleka ees veeta. Nooruses tippsporti teinud kergejõustiklane annab nüüd kuldses eas varvastele valu rahvaspordiüritustel. Kaheksa aastat tagasi järjekordsel maijooksul osaledes põikas ta läbi mammograafiabussist ja see päästis tema elu.

Tegusa ja terviseteadliku inimesena on Maire käinud alati hoolsalt sõeluuringutel. Alates 50-aastaseks saamisest käis ta iga kahe aasta tagant rinnavähi kontrollis. „Siis tuli aasta 2015 ja oli jälle minu aastakäigu kord rinnavähi sõeluuringule minna. Muidugi plaanisin kontrollis ära käia, aga kuidagi oli asi venima jäänud, kuni ma taas maijooksule läksin ja seal oli mammograafiabuss kohal. Mõtlesin, et vot kui hea, ei peagi arstiaega kinni panema ega kuhugi minema, saan siin mammogrammi sutsti tehtud,“ meenutab Maire. Rohkem Maire uuringule ei mõelnud, kuni paari nädala pärast potsatas tema meilikasti e-kiri. Mammograafias on midagi tuvastatud. „See pani veidi närveerima. Läksin siis Mustamäe haiglasse, kus tehti rida lisauuringuid: ultraheli, biopsia ja mis kõik. Selgus, et mu vasakus rinnas on kasvaja, aga piiripealselt väikeste mõõtmetega. Kui oleksin kuu aega varem mammogrammi teinud, poleks see võib-olla veel midagi näidanud,“ tänab naine õnne. „Küsisin arstilt, et kas tegu on hea- või pahaloomulise kasvajaga. Arst vastas, et teil on rinnavähk ja see on ainult pahaloomuline, healoomulist rinnavähki polegi olemas.“