Taipamine, kuidas psüühika töötab, on põnev. Selle lahti muukimine vajab aga harjutamist ja testimist, ettevõtmist ja ka eksimustest õppimist. Raamat juhatab teekonnale, mis aitab lugejal saada ülevaade millised vaimse heaolu oskused on tal juba käes ja mida on veel vaja harjutada. Igaüks saab siit välja noppida oma ellu kõige paremini sobivad juhised.

Raamatut aitasid oma professionaalsete soovitustega Eesti oludele sobivaks muuta peaaasi.ee psühholoogid Elina Kivinukk ja Liisi Grünbaum. Raamatus toodud vaimse heaolu tööriistu võib kasutada nii iseseisvalt kui ka koos asjatundjaga.

Katkend raamatust:

Vaimset heaolu saab õppida

Keegi ei taha end halvasti tunda. Kui tunned ängistust, masendust või kurnatust või sul on suhted sassis, poleks ju midagi toredamat kui kehvast olukorrast pääseda. Oh seda kergendust, kui tüli õnnestub lahendada või hirmutav seis laheneb paremuse poole! Aga kohe, kui see olukord on möödas, ilmub välja järgmine probleem, mis sul eelmise murega maadeldes ehk meeleski polnud. Isegi kergendus tundub tühi ja kale, kui elus ei ole selget suunda.

Vaimne heaolu on tõesti midagi enamat kui halva enesetunde puudumine. Heaolu tähendab rõõmu, entusiasmi, huvi, täielikku süüvimist ning teadmist, et sa teed midagi mõttekat ja et sa oskad seda teha. Hea enesetunne on tunne, et sa oled tõeliselt elus ja suudad nii tööl kui ka muus elus kasutada oma võimeid viisil, mis sulle endale rahuldust pakub. Hea enesetunne ongi muude asjade kõrvalsaadus nagu õnngi. Seda ei saa osta, müüa ega kindlalt lubada, kuid selle eeldusi saab parandada mõtestatud elu elades.

Elu ei ole õiglane, kuid elamise oskusi saab harjutada

Peaaegu kõik, mis on seotud vaimse heaoluga, on oma olemuselt mitme teguri loodud. Siia ilma tulles ei ole meil kõigil võrdseid võimalusi. Elu avaneb igaühele erinevalt sõltuvalt sellest, millisesse perekonda, majandustsüklisse, ühiskonda ja sotsiaalsesse klassi me sünnime. Elu on erinev meestele, naistele ja nendele, kes tunnevad end olevat muust soost. Haige või vigase elu erineb terve inimese omast. Veetleva välimusega ja normile vastav inimene ei oska aimatagi, milliseid katsumusi kohtab normist hälbija. Ja isegi siis, kui näiliselt on kõik paljutõotavalt lihtne ja kulgeb sirgjoones, võib näiteks oma kaasasündinud tundlikkuse või ärrituvusega toime tulemisest saada kogu su elu ilmestav õppimise teekond.

Me ei saa eriti palju teha selle suhtes, mille oleme sündides kaasa saanud. Enamasti jõuame ka leiutada omad meetodid elus hakkama saamiseks enne seda, kui oleme piisavalt vanad, et meil hakkab kujunema välja ka oskus hinnata, kuhu need toimetulekuviisid meid lõpuks viivad. Kui paljud siis veel valiksid ikkagi oma põhiliseks strateegiaks näiteks kõige neilt oodatava ära tegemise ja oma tundmuste kõrvaletõrjumise, kui nad teaksid, milliste sümptomiteni võib see kunagi viia ja kui raske on neist toimetuleku strateegiatest vabaneda?

Raamatukatkendit loe edasi juba artiklist.

Jaga
Kommentaarid