Kõik meie lapsed olid oodatud ja soovitud ning sündisid üsna väikese vanusevahega. Lapsevanematena pidasime oluliseks reeglite kehtestamist ja pigem range joonega kasvatust. Olime ise nii kasvanud ja pidasime seda parimaks viisiks.

Äkki tekkinud ähvardused

Suur „puuga pähe saamine“ toimus siis, kui 15- ja 13-aastased lapsed hakkasid üsna samaaegselt ähvardama, et tapavad end ära või põgenevad kodust. See tuli nii suure ehmatuse ja ootamatusena, et ma ei osanud mitte midagi teha ning ka mõistus ei võtnud seda infot tol hetkel vastu. Töölt koju läksin alati hirmuga, et mis siis täna juhtub. Püüdsin kuidagi maha suruda enda ängi, valu ja hirmu ning stabiliseerida kodust olukorda. Mõnel päeval oli seis parem ja siis jälle kehvem.

Koolimuredega püüdsin olla võimalikult mõistev ja käia ise asju klaarimas, kuna laste isa on selleks liiga äkilise ütlemisega. Kodus püüdsin kõiki lepitada ja selgitada, et ka teistsugune käitumine ja mõtlemine eksisteerib ning ei pea kohe endast välja minema. Tavaliselt see mul aga väga hästi ei õnnestunud ning jäin tihti nuttes magama. Kogu see olukord oli hirmus, väsitav ja pingeline.

Üsna samal ajal sai noorim laps autismi diagnoosi ning vajas samuti keskmisest enam tähelepanu. Seda kõike oli minu jaoks liiga palju